Bilde av mobilmast i Norge

Slik fungerer mobilnettene i Norge

Vi har tre mobilnett i Norge, men langt flere mobiloperatører. Spiller det noen rolle hvilket nett du er på og om mobiloperatøren din leier tilgangen til nettet?

Til tross for at vi har en lang rekke mobilselskaper som tilbyr mobilabonnementer i Norge, deler alle disse på tre, eller i praksis to, mobilnett. Disse er eid av henholdsvis Telenor, Telia og Ice.

Telenor sitt mobilnett var Norges første og eneste digitale mobilnett da det ble åpnet i 1993. Telenor var opprinnelig et statlig selskap og hadde monopol på alle teletjenester i Norge til et godt stykke ut på 90-tallet.


Disse mobiloperatørene benytter seg av Telenor sitt mobilnett:

Telia, tidligere NetCom, var det første private mobilnettet i Norge. NetCom ble etter hvert kjøpt opp av den svenske telegiganten Telia og byttet til det samme navnet i 2016.


Disse mobiloperatørene benytter seg av Telia sitt mobilnett:

Ice har det tredje mobilnettet i Norge, som opprinnelig var drevet av Tele2/MobileNorway. Ice er foreløpig eneste operatør som har tjenester på sitt nett, noe som blant annet skyldes at Ice inntil videre må leie mobildatanett fra Telia til nettet deres er godt nok til å håndtere større trafikk.

Spiller det noen rolle hvilket nett du er på?

Det kan være visse variasjoner i hvordan dekningen er mellom de ulike mobilnettene – selv om dette i all hovedsak handler om dekningsnivåene på steder som ligger utenfor allfarvei. I de store byene og på tettsteder skal det være små variasjoner, men på typiske steder hvor mange har hytte og fritidseiendom kan det være lurt å sjekke forskjellene mellom mobilnettene. Spesielt dersom det er viktig for deg å ha mobildata på hytta kan det være store forskjeller mellom nettene til Telenor og Telia.

Se også: Dekningskart: Sjekk mobildekningen der du er

Har det noe å si at operatøren din leier nett?

Med mindre du er kunde av Telenor, Telia eller Ice leier altså mobiloperatøren din plass på et av disse nettene. Dette skal ikke ha praktiske betydninger for kvaliteten på tjenesten du benytter deg av. Spesielt er Telenor som markedsleder kraftig regulert av myndighetene og kan ikke gi ulemper til konkurrenter som leier nett av Telenor.

Les også: Hva er forskjellen på EDGE, 3G, 4G og 5G?