Internett på hytta - mann i strikkegenser med nettbrett foran peis

Internett på hytta – dette er valgene dine

Finn ut hvilke muligheter du har for å få ordentlig internett på hytta. Med utbyggingen av mobilnettet øker dette sjansene for å surfe på steder du tidligere ikke kunne tenke deg.

I dag er det lettere å få internett på hytta enn noen gang. Det betyr at du kan strømme filmer eller serier, sjekke Instagram og spille av TikTok- eller YouTube-videoer, like mye på hytta som hjemme. Vi går gjennom de ulike valgene du kan velge mellom for å få internett på hytta.

Innhold:
  1. Mobildata
  2. Mobilt bredbånd
  3. Trådløst bredbånd
  4. Bredbånd gjennom fiber- eller kobberkabler
  5. Satellittbasert bredbånd
  6. Antennebredbånd

1. Mobildata

Så lenge du har bra mobildekning, har du også mulighet til å surfe på mobilen. Dermed kan du bruke mobilen til WiFi-hotspot, slik at andre enheter kan koble seg på for å få tilgang på WiFi.

Hastigheten vil likevel variere avhengig av hva slags mobilabonnement og mobil du har, og hva du gjør på nett. Dersom det er flere som skal strømme samtidig, anbefaler vi en annen løsning.

Les mer: Hvordan bruke mobilen som ruter

2. Mobilt bredbånd

Dersom du har mobildekning, er det også muligheter for mobilt bredbånd. Da kan du kjøpe et data-SIM som du kan bruke i en ruter. Med data-SIM kan du benytte deg av datakvoten tilknyttet mobilabonnementet ditt, eller ha et eget abonnement med egen datakvote.

Med en mobil ruter er det lettere å koble seg på nett. Enkelte rutere er batteribaserte, mens andre trenger strømtilkobling. Batteribaserte rutere er praktiske da man kan ta den med seg overalt, enten om man er ute på farten eller inne på hytta.

3. Trådløst bredbånd

Vil du å ha fast bredbånd på hytta, kan trådløst bredbånd være et godt alternativ. Trådløst bredbånd er låst til en fast, registrert adresse, og krever en utendørsantenne for å få signaler fra mobilnettet. Det passer godt for deg som ofte er på hytta.

bilde av datamaskin og kaffekopp på et bord foran vindu
Rett på nett: Med dagens gode forbindelser kan du like gjerne jobbe fra hytta som fra kontoret.

4. Bredbånd gjennom fiber- eller kobberkabler

Har du hytte i et område der det finnes fiber- eller kobberkabler, kan du få bredbåndshastighet som hjemme. Det er ofte den enkleste løsningen for et stødig nettverk.

Dersom hytteområdet ikke har utbygd nett, er det mulig å bygge ut dette selv. Likevel er dette en stor kostnad å gjøre alene, og derfor kan det være lurt å være flere hyttenaboer sammen om kostnaden. De store oppstartskostnadene gjør at dette til et urealistisk valg for de fleste hytteeiere.

5. Satellittbasert bredbånd

Med satellittbasert bredbånd får du internettilkobling gjennom satellitter. Dette alternativet har god dekning og du som bruker har i prinsippet ubegrenset databruk. Det eneste å bemerke seg er at hastigheten vil bli lavere etter en viss mengde databruk for å prioritere andre brukere med resterende datakvote.

6. Antennebredbånd

Antennebredbånd benytter seg av radiomaster for å motta signaler, og blir dermed også kalt radiobasert bredbånd. Denne løsningen krever signaltårn i nærheten, god sikt mellom mottaker og signaltårn og korrekt utstyr for å motta signalene.

Trenger du mobilt bredbånd på hytta? Sammenlign priser i dag!