Dame med mobil ser til venstre

Hva er dataroaming?

Dataroaming er en flyktig begrep som gjerne forveksles med mobildata, men det er ikke helt korrekt. Dataroaming er ikke et synonym for mobildata, men en funksjon som muliggjør bruk av mobildata når du beveger deg bort fra områder hvor din operatør drifter et nettverk.

Slik skrur du av dataroaming

På iPhone:
 1. Innstillinger
 2. Mobilnett/Mobildata
 3. Slå av Mobildata
 4. Alternativer for mobildata
 5. Slå av dataroaming
På Android:
 1. Innstillinger
 2. Mer
 3. Mobile nettverk
 4. Deaktiver dataroaming
På Windows Phone:
 1. Innstillinger
 2. Mobilnettverk
 3. Alternativer for dataroaming
 4. Velg "Ikke bruk roaming".

Dataroaming betyr helt konkret at man kobler seg til lokale mobilnettverk for å bruke data.

Selv om du skrur av dataroaming vil du fortsatt kunne bruke telefonens melding- og anropsfunksjon. Du vil bare ikke kunne koble til mobildata på fremmede nettverk.

Har du koblet til mobildata vil denne tilkoblingen være aktiv selv om du skrur av dataroaming. Det er først når du beveger deg utenfor rekkevidde av operatøren din sitt nettverk at du trenger dataroaming for å koble til lokale nettverk.

Dyr praksis for brukerne

Bruk av disse lokale nettverkene koster ekstra. Din operatørs avtaler med lokale operatører avgjør hvor mye ekstra dette skal måtte koste for deg. I praksis har dette gjerne ført til at du må betale en blodpris for å bruke det lokale nettverket.

Takket være EUs «Roam Like Home»-politikk er ikke dette lenger et problem innenfor de fleste land i EU og EØS. Denne politikken innebærer nemlig at brukerne ikke skal betale ekstra for samtaler, SMS eller datatrafikk når de er på reise i andre EU/EØS-land.

Utenfor EU/EØS er det imidlertid ikke noe tilsvarende kontroll på priser, men enkelte operatører tilbyr avtaler hvor man kan få lignende avtaler for andre land. En grei huskeregel er uansett å skru av roaming når du er utenfor EU og EØS slik at du har kontroll på datatrafikken.

Husk også på at områder utenfor rekkevidde av vanlige basestasjonene, som ombord på ferger, skip eller fly gjerne har dekning via satellitt. Dette er dyrere enn vanlig dekning og kan gi markant høyere utgifter.

Disse er heller ikke omfattet av «Roam like Home»-politikken og slike steder kan det fortsatt bli dyrt om du glemmer å skru av dataroamingen.

Mobildata i utlandet kan være tryggere

Til tross for de potensielt høye utgiftene er det sikrere å bruke internett via mobildata enn å koble seg til åpne WiFi-nettverk. Uvedkommende kan i verste fall kan få tilgang til telefonen eller dataene dine via en usikret WiFi-tilkobling.

Bruker du mobildata er du på en kryptert tilkobling som ikke er like utsatt som et åpent WiFi-nett.