bilde av jente på stranda med mobil og ryggsekk

Smart mobilbruk i ferien

En ferietur kan fort føre til en stor mobilregning. Å gå på en smell med mobilbruken i ferien er imidlertid lett å unngå. Les mer om hvilke tiltak du kan gjøre for å slippe dette.

Ved å bruke mindre mobildata, ha datakontroll eller kjøpe ekstra datapakke kan du spare deg for en skyhøy mobilregning. Hvor mye en telefonsamtale eller mobildata koster, varierer fra mobiloperatør og hvilket land du befinner deg i. Derfor bør du sjekke prissatsene for det området du skal reise til på forhånd.

Roam Like Home i EU

I juni 2017 ble mobilbruk enklere og billigere innenfor medlemslandene i EU/EØS. Roam Like Home betyr at du kan bruke data, ringe og sende meldinger uten ekstra kostnader, innenfor EU/EØS. Sjekk med ditt mobilabonnement for å se hvilke land Roam Like Home dekker.

Du slipper derfor å bekymre deg for at det skal koste noe ekstra å ringe hjem til familie og venner i Norge. Likevel bør man være oppmerksom på at reguleringene i Roam Like Home imidlertid ikke gjelder dersom noen i Norge skal ringe deg mens du er i utlandet. Hver enkelt mobiloperatør har ulike priser når man skal ringe til utlandet, slik at det er lurt å sjekke før du ringer.

Hold oversikt med datakontroll

5 tips for å begrense databruken i ferien

1. Gjør innhold tilgjengelig offline

Last ned filmer, serier, spillelister og last ned og lagre kart før du reiser. Da sparer du mobildata.

2. Les velkomstmeldingen

Der opplyses det om prissatser om betingelser for mobilbruken i det aktuelle landet

3. Skru av automatiske oppdateringer

Automatiske oppdateringer og avspillinger bruker mye av mobildataen din. Når du er på reise er det lurt å deaktivere automatiske funksjoner som bruker mobildata.

4. Bruk WiFi

Hold bruk av sosiale medier til et minimum når du ikke er tilkoblet WiFi. Det er også lurt å ringe med apper som benytter seg av WiFi-tilkoblingen fremfor konvensjonelle anrop.

5. Lokalt sim-kort for lengre opphold

Skal du oppholde deg i utlandet over en lengre periode kan det være aktuelt å bytte til et lokalt sim-kort. Dette gjelder også for land innen EU/EØS som følger Roam Like Home da reglene krever at en skal oppholde seg mer enn fire måneder i hjemlandet enn på reisefot.

Vis mer

Vi bruker internett mer enn noen gang, også når vi reiser. Enten du skal sjekke og oppdatere sosiale medier, streame musikk eller lese nettaviser, risikerer man at databruken skyter i været.

For å unngå en ubehagelig overraskelse når man kommer hjem bør man derfor holde kontroll på databruken underveis på reisen. Heldigvis kan du enkelt sjekke og følge forbruket av mobildata på mobilen.

Flere operatører tilbyr dessuten såkalt datakontroll som gjør det enklere å kontrollere dataforbruket. Dette betyr at du ikke får brukt mer mobildata enn det som er inkludert i abonnementet, med mindre du kjøper ekstra datapakke. Hva dataforbruket ditt er på kan du sjekke hos operatørens egen app, på Min Side, eller på telefonen.

Det mest effektive grepet du kan ta for å begrense forbruket er å skru av dataroaming når du reiser. Da vil du ikke kunne bruke mobilnettet, men du kan fortsatt bruke telefonens andre funksjoner.

Les også: Hva er dataroaming?