En person plukker opp en mobiltelefon fra bakken

Mistet mobilen? Slik sporer du mobiltelefonen

Med visse grep kan du enkelt sørge for at du vil finne mobilen når den er borte eller har blitt stjålet. Les videre for å se hvordan.

Vi har alle vært der. Mobilen er borte, men har du glemt den hos noen andre, ligger den klemt mellom sofaputene eller er den stjålet? Svaret er ikke alltid gitt, men i dag ー gitt at du har tatt noen forholdsregler ー er det enklere enn noensinne å finne den igjen.

Hvordan fungerer sporingen?

Forhåndsregler
  • Ha kodelås på mobilen
  • Aktiver sporing av enheten. Enten gjennom operativsystemets, mobilprodusentens app eller et tredjepartsprogram.
  • Noter IMEI-nummeret på et trygt sted.
  • Legg inn kontaktinfo på låseskjermen. F.eks. en e-postadresse.

Apple, Google og Microsoft har alle sine egne integrerte løsninger for å lokalisere enheten som er borte. Alt som kreves er å aktivere funksjonen via innstillingene. Enkelte mobilprodusenter, som f.eks. Samsung, leverer også sine egne alternative løsninger.

Fellestrekkene med de standardiserte løsningene er at du kan spore, få den til å lage lyd (uavhengig om den er i lydløs eller ikke) og, om nødvendig, fjernslette dataen din.

Slik sporer du en mobil med Android

Googles tjeneste Finn enheten min kommer nå integrert og aktivert som standard i de fleste nyere mobiler med Android.

Logg inn på www.android.com/find med samme Google-konto som du bruker på mobilen og velg telefonen du vil spore. Da får du oppgitt enhetens nåværende posisjon, eller om den ikke er tilgjengelig, siste loggførte posisjon.

Når du har lokalisert telefonen din kan du enkelt ringe den på fullt volum (uavhengig av om den er på lydløs), låse og legge inn beskjed eller i verste fall fjernslette all data.

Funksjonen må være aktivert på forhånd for at den skal fungere. I tillegg på enheten være påslått med internettilgang og posisjonsdata aktivert når du søker etter posisjonen.

For å aktivere tjenesten må du inn i Innstillinger -> Sikkerhet og Posisjon -> Finn enheten min.

Merk: Det kan være noe ulike menyoppsett og fremgangsmåter for å aktivere tjenesten mellom ulike modeller.

Iphone med Find my iPhone
Find my iPhone: Å spore iPhone er enkelt med Find my iPhone-funksjonen.

Slik sporer du en iPhone

Apples løsning på å spore opp forsvunne telefoner heter Finn min iPhone og er integrert i operativsystemet.

Logg inn på https://www.icloud.com/find med samme Apple-ID som er på iPhonen, og du kan nå se hvor enheten din er.

I tillegg får du mulighet til å spille av lyd (enten den er i lydløs eller ikke), låse og spore den, sette på Aktiveringslås og, om nødvendig, fjernslette dataene på enheten.

For at dette skal virke må du ha en iCloud-konto og aktivere tjenesten på forhånd.

For å aktivere funksjonen må du gå til Innstillinger -> [Navnet ditt] -> iCloud (ev. rett til iCloud). Scroll til bunnen av menyen og velg Finn iPhone hvor du aktiverer tjenesten.

Slik sporer du en Windows Phone

For å bruke Microsofts mobilsporingsløsning, Finn enheten, må du kjøre Windows 10, samt være pålogget den aktuelle enheten med en Microsoft-konto du er administrator for.

Logg inn på https://account.microsoft.com/devices med samme Microsoft-konto telefonen er koblet til. Velg den aktuelle enheten og trykk Finn enheten. Da vises den siste registrerte posisjonen.

Du har nå mulighet til å låse enheten eller legge inn beskjed til dem som måtte finne den. I tillegg har du mulighet til å ringe den eller, om nødvendig, fjernslette all personlig data.

For å aktivere funksjonen gå til Innstillinger -> Oppdatering og sikkerhet -> Finn enheten.

Merk: Sporingen fungerer ikke med skole- eller jobb-kontoer. For å lokalisere enheten må den også ha nok strøm, være koblet til internett og bruke GPS.

Andre løsninger for sporing av mobilen

Vi har kun tatt for oss operativsystemenes egne løsninger på sporing av telefonen, men det er verdt å merke seg at produsenter gjerne har sine egne løsninger med mye av den samme, og gjerne mer, funksjonalitet.

Det finnes også en rekke tredjeparts programvare med samme funksjonalitet som kan være verdt å se nærmere på om du er ute etter flere valgmuligheter.

Les også: Slik fungerer BankID på mobil