BankID på mobil Mobiltelefoni.no

Slik fungerer BankID på mobil

I Norge bruker rundt 4,2 millioner BankID, og omtrent 1,6 millioner av disse bruker BankID på mobilen. Her får du vite hva BankID på mobil er, og hvorfor så mange har skaffet seg det.

De fleste har nok opplevd at kodebrikken plutselig er borte, eller at du ikke har den med når den trengs. Da kan det være lurt å aktivere BankID på mobilen. På denne måten kan du enkelt logge deg inn i for eksempel nettbank eller signere dokumenter elektronisk, uansett hvor du befinner deg.

Hva er BankID?

BankID er ditt digitale fingeravtrykk som du kan bruke til å identifisere deg og signere med, både i banker og på offentlige tjenester som Digipost, Lånekassen, Minesider og Altinn. Du kan også bruke BankID til å handle på nett, bytte strømleverandør eller legge inn bud på bolig.

To typer av BankID

BankID på mobil Mobiltelefoni.no
Digitalt fingeravtrykk: Med BankID på mobil kan du utføre oppgaver som krever at du identifiserer deg, uten at du må bruke kodebrikke/-kort.

Skal du benytte deg av BankID har du to muligheter. Vanlig, banklagret, BankID med kodebrikke/-kort som må brukes sammen med et personlig passord. Den andre typen er BankID på mobil, hvor informasjonen din ligger lagret i SIM-kortet på telefonen og ikke hos banken.

BankID på mobilen er for mange enkelt å bruke da man ikke trenger noe annet enn mobilen, og den har man jo ofte med seg overalt.

For å logge deg inn med BankID på mobil fyller du inn mobilnummer, fødselsdato og får et referanseord som du også vil motta på mobilen. Sjekk at referanseordet stemmer overens med det du får på mobilen og bekreft deretter med PIN-kode. De fleste banker tilbyr BankID på mobil, og du kan som regel aktivere dette selv i nettbanken. Husk at din mobiloperatør også må støtte BankID.

Les også: Trenger du mobilforsikring?

Pris og aldersgrense

Fakta:

Hvilke operatører tar betalt for BankID på mobil?

Det er kun Telenor som tar betalt for BankID på mobil for privatpersoner. Med Telenor koster det 49 øre hver gang du tar i bruk tjenesten.

Hos andre operatører, blant annet Telia, er det gratis å bruke BankID på mobilen. De tar derimot betalt 49 øre for bedriftskunder.

Vis mer

Hvor mye BankID koster, avhenger av både banken og mobiloperatøren, som begge kan ta betalt for tjenesten. Aldersgrensen for BankID på mobil er 18 år, men de fleste banker tilbyr dette fra 15 år og oppover. Da må foresatte opprette dette med sin BankID, og de står ansvarlige for barnas bruk frem til de fyller 18.

Er BankID trygt?

For å sikre deg så godt som mulig når du aktiverer BankID på mobilen bør du velge en PIN-kode som er lang, og vanskelig å gjette. Lær deg koden utenat, i stedet for å skrive den ned. Du må heller ikke dele koden med noen, det er bare du som skal kunne den.

Dersom mobilen blir stjålet må du kontakte mobiloperatøren din og sperre SIM-kortet. Da vil også BankID på mobilen automatisk sperres siden informasjonen ligger lagret i SIM-kortet.

Bytte av telefon eller SIM-kort

Dersom du bytter mobiltelefon har ikke dette noe å si for BankID på mobil, da all informasjonen ligger på SIM-kortet. Bytter du derimot SIM-kort må du lage en ny avtale for det nye kortet.

Les også: Hva gjør egentlig SIM-kortet ditt?

Fungerer BankID med eSIM?

eSIM ligger an til å bli det nye store både på mobiltelefon og andre mobile enheter i fremtiden. Problemet er bare at BankID på mobil ikke støttes på eSIM – i hvert fall enn så lenge.

Dette har nå blitt løst ved at stadig flere banker tilbyr en egen app for BankID som erstatter kodebrikken. Denne virker også selv om du har eSIM. Les mer om BankID-appen her.