Med eSIM blir det langt lettere å bruke mobiltjenester på langt mindre enheter enn vi er vant til, som for eksempel smartklokker.

Trenger du mobilforsikring?

Mobiltelefonen kanskje den dyreste bruksgjenstanden de fleste av oss eier. Da bør den kanskje forsikres også?

Tommelfingerregelen som en bør styre etter når det kommer forsikringer er at vi skal forsikre oss mot de store krisene her i livet. Krasjer du bilen, brenner boligen din eller du blir arbeidsufør resten av livet ditt er dette utvilsomt kriser som du vil trenge økonomisk og kanskje også juridisk bistand for å komme deg gjennom. Spørsmålet er om en ødelagt mobiltelefon er en så stor krise at du trenger forsikring.

Tenk gjennom totalkostnaden

De fleste mobiloperatører og elektrokjeder som selger mobiltelefoner tilbyr forsikringer når du kjøper ny telefon gjennom dem. Dessuten har også de store forsikringsselskapene ulike former for mobilforsikring, gjerne som et tilleggsprodukt for de store forsikringspakkene.

Les også: Alt du trenger å vite om SIM-kortet ditt

Det kan variere om man betaler forsikringspremien eksempelvis for ett år av gangen eller om det er en løpende månedspremie på forsikringen. Uansett er det to ting du bør sjekke før du eventuelt takker ja til mobilforsikringen: Hvor mye blir totalkostnaden for forsikringen i løpet av et år, og hvor stor er egenandelen du må betale dersom du skal benytte deg av forsikringen?

Om totalprisen pluss egenandelen begynner å nærme seg beløpet for en ny mobil eller det å ordne problemet på egenhånd bør du vurdere om du kan leve med risikoen for at du må punge ut for reparasjon eller ny mobil før du planlegger å kjøpe ny telefon. Er du av den klønete typen som gjerne har et selvforskyldt høyt forbruk av enten skjermbytter eller nye telefoner vil kanskje en forsikring lønne seg på sikt.

Swap, Svitsj og skjermforsikring

De siste årene har både Telenor og Telia introdusert fleksible mobilprogram som Swap og Svitsj. Disse gjør det mulig å bytte mobil én gang i året mot en løpende månedlig sum. I tillegg er det gjerne inkludert en forsikring, eller eventuelt en billig tilleggsforsikring som gir full beskyttelse mot tyveri og skader.

Hos Telenor er skjermforsikring inkludert inkludert i Swap, i tillegg til at du kan velge plussforsikring til 59 kroner ekstra i måneden som forsikrer deg mot alt. Egenandelen er 600 kroner ved første skade og 1000 kroner ved de påfølgende skadene. Plussforsikringen er også inkludert i Yng-abonnementene.

Hos Telia råder de samme prinsippene, bare at alle kunder får tre måneder med plussforsikring inkludert i abonnementet når de er ny kunde. Plussforsikringen er inkludert i to år i Smart Ung-abonnementene, som er Telias motstykke til Yng-abonnementene.

Er du allerede forsikret?

Mange av oss har faktisk forsikret mobiltelefonen vår uten å vite det. Noen innboforsikringer dekker nemlig uhellskader overalt i verden, bare ikke tyveri. På den annen side dekker reiseforsikringer tyveri og plutselige skader – men ikke uhellskader – når du er andre steder enn hjemme. Forskjellen på plutselige skader og uhellskader går grovt sagt på hvem som har skylden: Om du selv har skyld i skaden regnes det som en uhellskade, mens plutselige skader skyldes forhold du selv ikke kan råde over.

Med andre ord kan innboforsikring og reiseforsikring overlappe ganske bra dersom du har den rette kombinasjonen av slike forsikringer. Det kan altså være lurt å sjekke opp hva dine eksisterende forsikringer dekker før du tar skrittet til å skaffe deg en mobilforsikring som du kanskje ikke trenger.