Hva gjør egentlig SIM-kortet ditt?

Den lille plastbiten som telefonen din ikke fungerer uten er i ferd med å bli avleggs. Nå er eSIM på full fart inn.

SIM står for «subscriber identity module» og som det ligger i navnet er kortet sin hovedoppgave å identifisere den som eier abonnementet slik at det er mulig å for eksempel ringe vedkommende. På en måte kan man si at SIM-kortet er den fysiske delen av telefonnummeret ditt og det som gjør telefonen din til din telefon.

Les også: Nå kommer eSim

Egentlig ikke et kort

SIM-kortene har bare blitt mindre og mindre
SIM-kortene har bare blitt mindre og mindre i løpet av de siste tjue årene.

I dagligtalen er det godt innarbeidet at vi sier «SIM-kort». Dette er imidlertid noe misvisende siden den bittelille plastbiten neppe lenger kan karakteriseres som et «kort». Å kalle SIM-kortet for en databrikke er nok mye mer presist, både på grunn av størrelsen og at brikken har litt internminne hvor kontakter, meldinger og annen informasjon kan lagres – riktignok i beskjedne mengder.

Å omtale den lille databrikken som et kort henger faktisk igjen fra SIM-kortets barndom i 1991, da det faktisk kom i fullskala kredittkortstørrelse. Kortet ble satt inn på baksiden av telefonen, ofte bak batteriet.

Mindre og mindre

Siden 1991 har det stort sett gått én vei hva gjelder størrelse på SIM-kortene: De har blitt mindre og mindre. Da «dum-telefonene» ble mindre og smartere utover på 90-tallet bidro også dette til at SIM-kortene ble mindre. Mini-SIM ble introdusert i 1996 og regjerte i godt og vel et tiår som SIM-standarden i hele verden.

Allerede i 2003 ble mikro-SIM lansert som et mindre alternativ til mini-SIM. Dette SIM-kortet er nok kjent for de fleste leserne, ettersom det ble brukt i svært mange av de første smart-telefonene som kom på markedet. Faktisk tok ikke produksjonen av mikro-SIM av før i 2010 da Apple lanserte iPhone 4 som benyttet seg av mikro-SIM.

Bare to år senere, i 2012, bestemte Apple seg for at de nok en gang skulle gjøre SIM-kortene mindre. Det markerte starten for nano-SIM som var enda mindre enn mikro-SIM. Til tross for en noe trang fødsel der brukere av Android-telefoner fikk problemer da de skulle bytte fra en telefon med mikro-SIM til iPhone og omvendt, er nano-SIM i grove trekk blitt standarden for telefoner, smartklokker og andre enheter som er koblet til nettet.

Men som vi kan lese i denne artikkelen står vi etter alt å dømme fremfor en aldri så liten revolusjon i nær fremtid: Snart vil etter alt og dømme eSIM ta over som SIM-standard.

PIN og PUK

PIN-koden er selve nøkkelen til å bruke telefonfunksjonene på mobilen din. Dersom riktig PIN-kode ikke er tastet inn, vil du ikke ha mulighet til å ringe, sende og motta tekstmeldinger eller motta anrop. Om du glemmer PIN-koden din må du bruke PUK-koden din for å åpne opp SIM-kortet igjen. Da kan du velge en ny PIN-kode.

Hos de fleste mobiloperatørene kan man hente ut PUK-koden fra Min Side ved å logge seg inn der. Husk imidlertid at PIN-kode alene ikke er nok til å sikre mobiltelefonen din – du bør ha en tastelåskode i tillegg for å sikre alt som ligger på telefonen.