Bilde av SIM-kort og mobiltelefon

Hva gjør egentlig SIM-kortet ditt?

SIM-kort er den lille plastbiten som telefonen din trenger for å fungere. I denne artikkelen kan du bli klokere på hva SIM-kortet er og hvilke typer som finnes.

SIM står for «subscriber identity module». Kortet sin hovedoppgave å identifisere den som eier abonnementet, slik at det er mulig å for eksempel ringe vedkommende. På en måte kan man si at SIM-kortet er den fysiske delen av telefonnummeret ditt, og det som gjør telefonen din til nettopp din telefon

Hvordan låser man opp SIM-kort?

Innhold
  1. Hvordan låser man opp SIM-kort?
  2. Er SIM-kort på vei ut?
  3. Egentlig ikke et kort
  4. Ulike størrelser på SIM-kort
Vis mer

Etter at mobilen har vært skrudd av eller om du nettopp har satt inn SIM-kort må du taste inn PIN-koden din. PIN-koden er en tallkode som er selve nøkkelen til å bruke telefonfunksjonene på mobilen din.

Dersom riktig PIN-kode ikke er tastet inn vil du ikke ha mulighet til å ringe, sende og motta tekstmeldinger eller motta anrop. Om du glemmer PIN-koden må du bruke PUK-koden din for å åpne opp SIM-kortet igjen. Da kan du velge en ny PIN-kode.

PUK-koden er en åttesifret kode du kan bruke til å logge inn på mobilen med dersom SIM-kortet er blitt låst. Hos de fleste mobiloperatørene kan man hente ut PIN- og PUK-koden fra Min Side ved å logge seg inn der. PUK-koden og PIN-koden finner du også vanligvis i brevet SIM-kortet ble sendt med.

Husk imidlertid at PIN-kode alene ikke er nok til å sikre mobiltelefonen din – du bør ha en tastelåskode i tillegg for å sikre alt som ligger på telefonen.

Er SIM-kort på vei ut?

Selv om SIM-kortet har vært standarden lenge kan det nå på sikt se ut som det vil forsvinne mer og mer. Snart vil etter alt og dømme eSIM ta over som SIM-standard, hvor du ikke lenger fysisk behøver å sette inn SIM-kortet.

Les også: eSIM: Snart blir SIM-kortet ditt overflødig

Egentlig ikke et kort

SIM-kortene har bare blitt mindre og mindre
SIM-kortene har bare blitt mindre og mindre i løpet av de siste tjue årene.

I dagligtalen er det godt innarbeidet at vi sier «SIM-kort». Dette er imidlertid noe misvisende siden den bitte lille plastbiten neppe lenger kan karakteriseres som et «kort».

Å kalle SIM-kortet for en databrikke er nok mye mer presist, både på grunn av størrelsen og at brikken har litt internminne hvor kontakter, meldinger og annen informasjon kan lagres – riktignok i beskjedne mengder.

Å omtale den lille databrikken som et kort henger faktisk igjen fra SIM-kortets barndom i 1991, da det faktisk kom i fullskala kredittkortstørrelse. Kortet ble satt inn på baksiden av telefonen, ofte bak batteriet.

Ulike størrelser på SIM-kort

Siden 1991 har det stort sett gått én vei når det gjelder størrelse på SIM-kortene: De har blitt mindre og mindre. Da «dum-telefonene» ble mindre og smartere utover på 90-tallet bidro også dette til at SIM-kortene ble mindre. Mini-SIM ble introdusert i 1996 og regjerte i godt og vel et tiår som SIM-standarden i hele verden.

Allerede i 2003 ble mikro-SIM lansert som et mindre alternativ til mini-SIM. Dette SIM-kortet er nok kjent for de fleste, ettersom det ble brukt i svært mange av de første smarttelefonene som kom på markedet. Faktisk tok ikke produksjonen av mikro-SIM av før i 2010 da Apple lanserte iPhone 4 som benyttet seg av mikro-SIM.

Bare to år senere, i 2012, bestemte Apple seg for at de nok en gang skulle gjøre SIM-kortene mindre. Det markerte starten for nano-SIM som var enda mindre enn mikro-SIM. Til tross for en noe trang fødsel der brukere av Android-telefoner fikk problemer da de skulle bytte fra en telefon med mikro-SIM til iPhone og omvendt, er nano-SIM i grove trekk blitt standarden for telefoner, smartklokker og andre enheter som er koblet til nettet.

Les også: Trenger du tvilling-SIM, data-SIM eller ekstra-SIM?