Bilde av en Apple Watch på en arm som mottar et anrop
Med eSIM blir det langt lettere å bruke mobiltjenester på langt mindre enheter enn vi er vant til, som for eksempel smartklokker.

eSIM: Snart blir SIM-kortet ditt overflødig

Den lille plastbiten som telefonen din ikke fungerer uten er i ferd med å bli avleggs. Nå er eSIM på full fart inn.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Kim Arne Hammerstad

Sist oppdatert: 23.07.21

SIM-kortet, som i omtrent 30 år har sørget for at mobiltelefonen din kan ha kontakt med omverdenen, er i ferd med å få sin endelige avløser. eSIM er navnet du skal merke deg, men hva er det egentlig?

Innhold:

Hva er eSIM?

eSIM står for «embedded SIM». Den korte versjonen er at eSIM er et digitalt SIM-kort, noe som gjør at du slipper å bytte SIM-kort når du for eksempel bytter mobiloperatør.

Den litt mer kronglete forklaringen er at eSIM er en kode som er unik for akkurat deg, og som identifiserer deg som bruker, ikke enheten du benytter deg av.

Dette leder oss nemlig fram til den åpenbare styrken ved eSIM sammenliknet med det tradisjonelle SIM-kortet: Du trenger ikke en drøss med SIM-kort for å koble nettbrettet ditt, smartklokken eller en annen enhet til mobilnettet ved hjelp av mobilabonnementet ditt. Du bare taster eSIM-nummeret som du har fått fra mobiloperatøren din, så vil enheten være koblet til mobilnettet.

Les også: Alt du trenger å vite om SIM-kortet ditt

Mobilnett på nye enheter

En annen fordel med eSIM er at med det fysiske SIM-kortet ryddet av veien er det ikke lenger nødvendig å lage plass til brikken i de ulike enhetene som trenger SIM for å fungere. Det betyr også at enheter der plass til SIM-kort har blitt nedprioritert fram til nå, kan begynne å nytte seg av mobilnettet, noe som definitivt styrker brukeropplevelsen i positiv forstand.

Spesielt for smartklokker vil eSIM være en nyttig løsning. Blant annet ble Apple Watch lansert med muligheter for eSIM, og vi vil nok se flere slike klokker på markedet i tiden som kommer.

Med eSIM åpnes muligheten for å bruke både telefon og mobildata på smartklokken din uten at du trenger å ha mobiltelefonen din i nærheten.

eSim gir mer fleksibilitet for kundene

Med eSIM vil det være mulig å bytte mellom ulike operatører uten å måtte vente på å få tilsendt nytt simkort. På eSIM-nummeret ditt kan du legge inn så mange abonnementer du ønsker, slik at du for eksempel kan ha et eget dataabonnement til nettbrettet og smartklokken din, et privat telefonabonnement og et telefonabonnement som arbeidsgiveren din holder.

Når du er i utlandet kan du også mye lettere bytte til et midlertidig lokalt abonnement, uten å måtte ta ut ditt norske SIM-kort mens du er på reise. Utenfor EØS kan dette være praktisk med tanke på kostnadene dataroaming kan føre med seg.

Les også: Hva er dataroaming?

Men hva med BankID på mobil?

Det å være pionér har imidlertid noen baksider. For norske mobilbrukere er det foreløpig ikke mulig å bruke BankID på mobil dersom du kun har eSIM på telefonen din. Dette henger sammen med at BankID på mobil er knyttet til det fysiske SIM-kortet, og inntil videre er det ikke lagt inn støtte for eSIM på denne plattformen.

Ønsker du deg BankID på mobilen må du derfor enten benytte deg av BankID-appen eller ha en enhet med et tradisjonelt SIM-kort en stund til.

Les mer: Slik fungerer BankID på mobil