Gutt som bruker mobiltelefon med ørepropper

Hva er forskjellen på EDGE, 3G, 4G og 5G?

Visste du at 4G-nettet fortsatt bygges aktivt ut samtidig som 5G-nettet, og at vi fortsatt er aktive brukere av 2G-nettet? Det kan være vanskelig å holde styr på alle disse G-ene: EDGE, 3G, 4G, og 5G.

G-en etter hvert tall står for generasjon, som indikerer hvilken generasjon mobilnettet tilhører. Under går vi gjennom de ulike mobilnettverkene i Norge, hva som skiller dem og hvilke muligheter de gir.

Hva er 2G/GSM/EDGE?

GSM avløste det analoge mobiltelefonsystemet NMT, og kalles 2G ettersom det er et andregenerasjons nettverk. 2G er et digitalt nettverk og støtter enkel dataoverføring og gir mulighet til å sende SMS. 2G er den eldste mobilteknologien som fortsatt er i bruk.

Nettet ble først tatt i bruk kommersielt i 1993, og brukes hovedsakelig til taletrafikk. Dataoverføring med EDGE har en makshastighet på 220 kbit/s (kilobit i sekundet) og er dårlig egnet til andre formål enn tekstmeldinger og ringefunksjoner.

Hva er 3G/UMTS?

Fakta

Slik vet du hvilket nettverk du er koblet til:

  • Er du koblet til 2G vises E, EDGE eller GPRS
  • Er du koblet til 3G vises 3G, H eller H+
  • Er du koblet til 4G vises 4G eller LTE
  • Er du koblet til 5G vises 5G, 5G+ eller 5G UW

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) er tredjegenerasjons mobilsystem og kalles gjerne bare 3G.

Innføringen av 3G sørget for betydelig raskere datahastigheter enn med 2G. Med utbyggingen av 3G-nettverk ble det mulig å overføre større mengder data, som for eksempel bilder, lyd og videoer. En videreføring av 3G er HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access), også kalt 3,5G, super-3G eller turbo-3G, som har høyere hastighet enn 3G.

Nettverket er et tale- og datanettverk, på lik linje med 2G. 3G ga muligheter til å surfe på mobilen. I 2021 ble 3G-nettet stengt i Norge.

Med 3G-nettet i Norge kunne man få hastigheter på opptil 42 Mbit/s (megabit i sekundet).

Les også: Sjekk mobildekningen der du er

Hva er 4G/LTE?

4G er fjerdegenerasjons nettverk. I motsetning til 3G som er et mobilnettverk, er 4G et nett kun for data. Det finnes flere 4G-nett, og i Norge er det datanettet LTE (Long Term Evolution) som er mest utbredt.

Med innføringen av VoLTE (4G tale) blir imidlertid tale- og meldingsfunksjonene integrert i 4G-nettet, slik at 4G-nettet kan bli kalt et fullverdig mobilnettverk.

Med 4G+ skal hastighetene i teorien komme opptil 450 Mbit/s (megabit i sekundet).

Les mer om forskjellen mellom 4G og 4G+ her

Hva er 5G?

5G er femtegenerasjons mobilnettverk. Den gir oss ikke kun raskere hastighet, men også lavere forsinkelser, større kapasitet for flere enheter og tingenes internett.

Med tingenes internett, også kalt som IoT (Internet of Things), menes alle gjenstander rundt oss som har mulighet til koble seg på internett. Gjenstander som robotstøvsugere og smart-TV-er, vil være mer avhengige av 5G ettersom antall enheter øker i hjemmet.

Hastigheten til 5G skal i teorien kunne yte 20 Gbit/s (gigabit i sekundet). I praksis anslås det at hastigheten blir på 1-2 Gbit/s i Norge.

Her kan du lese mer om 5G og hva der fører med seg