Kvinne streamer med 4g på mobilen

Alt du trenger å vite om 4G og 4G+

4G har på mange måter blitt en del av dagligtalen sammen med begreper som 4G+, men hva er egentlig 4G og hva betyr detfor deg som forbruker?

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 12.07.21

Hva er 4G?

4G er fjerde generasjon mobilnettverk og etterfølgeren til 3G-nettet. Til forskjell fra 3G-nettet som var et tradisjonelt mobilnettverk med anropsfunksjonalitet er 4G-nettet et rent datanettverk. Det finnes flere ulike varianter av det som kalles 4G, men i Norge er det LTE (Long Term Evolution)-standarden som er utbygget.

Selv om 4G-nettet i utgangspunktet er et rent datanettverk uten støtte for anrop og SMS, er 4G-nettet i ferd med å omgjøres til et fullblods mobilnettverk. Dette er mulig ved hjelp av såkalt 4G Tale-funksjonalitet.

Les også: Hva er 4G Tale og WiFi Tale?

4G vs. 4G+ og 4G++

I takt med utbyggingen av 4G-nettet i Norge har nye navn som 4G+ og 4G++ dukket opp.

Både 4G+ og 4G++ baserer seg på teknologien som kalles LTE-Advanced. Dette er en forbedring av LTE-standarden 4G-nettet i Norge er bygget på.

LTE-Advanced åpner blant annet for tilkobling på flere frekvenser samtidig. Dette åpner for at trafikken inn til mobilmasten kan fordeles automatisk til frekvensen med best kapasitet.

Les mer: Hva er forskjellen på EDGE, 3G, 4G og 5G?

I praksis betyr dette for deg som forbruker økte hastigheter og mer stabile brukeropplevelser, enten du tekster, ringer eller surfer.

Hva gir den høyeste hastigheten på mobildata?

4G++ er som navnet antyder den raskeste løsningen, mens 4G+ har hastigheter midt på treet. «Vanlig» 4G har i teorien den tregeste løsningen, men hvordan slår dette ut i praksis?

Merk deg at hastighetene operatørene oppgir, både til 4G og mobildata generelt, er «teoretiske hastigheter».

Hastigheten på mobilnettene:
  • Telenor oppgir en teoretisk topphastighet på 450 Mbit/s med 4G++.
  • Telia oppgir en teoretisk topphastighet på 375 Mbit/s med 4G+.
  • ICE oppgir en teoretisk topphastighet på 256 Mbit/s med 4G+.

Teoretiske hastigheter er hastigheten man kan få under perfekte forhold, og er ikke nødvendigvis noe som har praktisk betydning.

Kapasiteten i mobiltelefonen din, avstand til mobilmasten og eventuelle hindringer vil alle påvirke hastigheten du får i hverdagen. Vil du for eksempel koble deg til de raskeste nettverkene med 4G+ og 4G++ må enheten din støtte Cat 9. «Category 9», forkortet «Cat 9», er den nyeste tilkoblingsstandarden og etterfølgeren til «Cat 6» og «Cat 4» før den.

Les mer: Dette må du vite om 5G