Dame prater i mobilen via 4g tale

Hva er 4G Tale og WiFi Tale?

4G tale og WiFi tale kan gi bedre og mer stabil samtalekvalitet. Har du aktivert det på din mobil?

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 14.07.21

4G Tale og WiFi Tale er basert på samme konsept – anrop via internett. Løsninger som dette kalles gjerne VoIP (Voice over IP). I praksis betyr dette at anrop blir sendt som datapakker via internett-tilkoblingen din.

Slik aktiverer du 4G Tale

På iPhone:

 1. Innstillinger
 2. Mobilnett
 3. Mobildatavalg
 4. Aktiver 4G
 5. Tale og data

På Android:

 1. Innstillinger
 2. Tilkoblinger
 3. VoLTE/4G-tale.

Det som skiller det fra tjenester som f.eks. Skype eller Viber – som baserer seg på samme idé – er den sømløse integreringen med anropsfunksjonaliteten i mobilen. Dette gjør at du ikke trenger en tredjeparts app.

Hva er 4G Tale?

4G Tale, gjerne kalt VoLTE (Voice over Long Term Evolution), innebærer at mobilen tar i bruk 4G-nettet til å sende anrop som datapakker.

Ettersom 4G-nettet ikke er et tradisjonelt mobilnettverk, men et rent datanettverk var ikke 4G-nettet en fullblods erstatter for 2G- og 3G-nettene ved lansering. Med innføringen av 4G Tale endres imidlertid dette.

Innføringen av 4G Tale har dessuten en praktisk betydning for deg som forbruker. 4G tale tilbyr nemlig kortere oppkoblingstiden på samtaler, bedre lydkvaliteten og ikke minst bedre dekning.

Ringer du via 4G Tale bruker dette den vanlige ringetaksten. Selv om du i teorien sender datapakker bruker ikke 4G Tale data fra datakvoten din.

Les mer: Alt du trenger å vite om 4G og 4G+

Hva er WiFi Tale?

WiFi Tale lar deg ringe via det trådløse nettverket ditt, også uten tilkobling til tradisjonelle mobilnettverk.

Slik aktiverer du WiFi Tale

På iPhone:

 1. Innstillinger
 2. Telefon
 3. WiFi Anrop

På Android:

 1. Innstillinger
 2. WiFi anrop

WiFi Tale vil være spesielt nyttig om man bor eller arbeider et sted hvor mobilsignalene sliter med å komme fram.

Har du aktivert både 4G Tale og WiFi Tale vil mobilen selv velge den beste og mest stabile løsningen. Skulle det endre seg vil dessuten mobilen bytte sømløst mellom dem underveis i samtalen.

Denne sømløse vekslingen fungerer imidlertid kun mellom WiFi Tale og 4G Tale. Beveger du deg bort fra WiFi-tilkoblingen til et område uten 4G-dekning vil samtalen bli brutt.

TIPS!

I områder hvor du ikke har 4G-dekning og heller ikke er tilkoblet WiFi, så vil anrop automatisk skje via 2G-nettet om du har dekning på det.

Fungerer 4G Tale og WiFi Tale for alle?

De fleste nye telefoner vil ha 4G tale aktivert automatisk, men om man har en eldre modell må du ofte selv aktivere dette. Er du usikker på hvordan du gjør dette kan du følge instruksene i faktaboksene på denne siden.

Usikker på om din modell er støttet? Dette kan du enkelt sjekke på hjemmesidene til din mobiloperatør.

Finn din leverandør: Mobiloperatører