Dame i telefonen

Hva er 4G Tale og WiFi Tale?

I denne artikkelen forklarer vi hva 4G tale og WiFi tale er, hvorfor det er bra, og hvordan du aktiverer det.

4G Tale og WiFi Tale er basert på samme konsept – anrop via internett. Dette kalles gjerne VoIP (Voice over IP). I praksis betyr dette at anrop og SMS blir sendt som datapakker via internett-tilkoblingen din.

Slik aktiverer du 4G Tale

På iPhone:

 1. Innstillinger
 2. Mobilnett
 3. Mobildatavalg
 4. Aktiver 4G
 5. Tale og data

På Android:

 1. Innstillinger
 2. Tilkoblinger
 3. VoLTE/4G-tale.

Det som skiller det fra tjenester som f.eks. Skype eller Viber – som baserer seg på samme idé – er den sømløse integreringen med den tradisjonelle anropsfunksjonaliteten slik at du ikke trenger en tredjeparts app.

Hva er 4G Tale?

4G Tale, gjerne kalt VoLTE (Voice over Long Term Evolution), innebærer at mobilen tar i bruk 4G-nettet til å sende anrop og SMS som datapakker.

Ettersom 4G-nettet ikke er et tradisjonelt mobilnettverk, men et rent datanettverk har ikke 4G-nettet vært en fullblods erstatter for 2G- og 3G-nettene for mobilbruk. Med innføringen av 4G Tale endres imidlertid dette.

Innføringen av 4G Tale har dessuten konsekvenser for deg som forbruker ved at oppkoblingstiden på samtaler blir kortere, lydkvaliteten blir bedre, du kan surfe raskere samtidig som du er i et anrop og mobildekningen blir bedre.

Anrop via 4G Tale baserer seg på den vanlige ringetaksten og hva som er inkludert i abonnementet ditt. Selv om du i teorien sender datapakker bruker ikke 4G Tale data fra datakvoten din.

Hva er WiFi Tale?

WiFi Tale lar deg ringe og sende meldinger via det trådløse nettverket ditt, også uten tilkobling til tradisjonelle mobilnettverk.

Slik aktiverer du WiFi Tale

På iPhone

 1. Innstillinger
 2. Telefon
 3. WiFi Anrop

På Android:

 1. Innstillinger
 2. WiFi anrop

WiFi Tale vil særlig være aktuelt om man bor eller arbeider et sted mobilsignalene sliter med å komme fram. Siden tilkoblingen går via det trådløse nettverket krever det ikke noe mer enn at du må aktivere tjenesten, om leverandøren og mobilen støtter det.

Har du både 4G Tale og WiFi Tale vil mobilen selv velge den beste og mest stabile løsningen og vil om nødvendig bytte sømløst mellom dem.

Merk at denne sømløse vekslingen kun fungerer mellom WiFi Tale og 4G Tale. Går du bort fra WiFi-tilkoblingen til et område uten 4G-dekning vil samtalen bli brutt.

Fungerer 4G Tale og WiFi Tale for alle?

Det er ikke alle mobiler eller operatører som har støtte for WiFi- og 4G Tale. Sjekk derfor din operatør for å se om din modell er støttet.