Økt hastighet på mobilt bredbånd
Med 5G er kapasiteten på nettet langt større enn på 4G-nettet, slik at både flere personer og flere enheter kan være tilkoblet samtidig og alle nyte maksimal hastighet.

Dette må du vite om 5G

Her i Norge har vi de siste årene blitt bortskjemt med 4G. Nå er 5G på vei – og det vil sannsynligvis bety revolusjon i hjemmet ditt.

Mobilnettene frem til 5G

1G ble lansert i Japan i 1979 og kom til Norge i 1981. Man kunne kun ringe på dette nettet.

2G ble lansert for det kommersielle markedet i 1991. Introduserte datatrafikk i form av WAP, i tillegg til tekst- og bildetjenester som SMS og MMS.

3G ble kommersielt lansert i 2001. Introduserte mobildatatrafikk som var langt raskere enn WAP, noe som la grunnlaget til mobildatatrafikken vi kjenner i dag.

4G ble kommersielt lansert i 2009, og forbedret datahastigheten betraktelig fra 3G mot nivået man har på det trådløse nettverket hjemme.

Les mer

Vis mer

Brikkene for den neste generasjonen trådløs mobilnett, 5G, begynner å falle på plass. Likevel er det faktisk fremdeles usikkert hva som vil defineres som 5G frem til den internasjonale standardiseringen skal være klar mot slutten av året. Dog er de store linjene for hva 5G kan brukes til ganske klare – og mye tyder på at vi står fremfor en revolusjon når 5G blir allemannseie.

Kapasitet mer i fokus enn fart

Joda, 5G er definitivt mye raskere enn 4G. En test Telenor og Huawei gjorde tidligere i 2017 viste hastigheter omtrent 100 ganger raskere enn 4G.

Når dette er sagt er det ikke farten som er hovedfokuset for 5G, men snarere kapasiteten. Kongstanken med den nye teknologien er at det i fremtiden vil være langt flere enheter tilkoblet internett, noe som stiller langt tøffere krav til kapasiteten i nettet.

Tingenes internett

Et eksempel på dette kan være selvkjørende biler som vil være helt avhengige av et 5G-nett. For at bilene kan kjøre i for eksempel 100 kilometer i timen med kun noen få meters avstand må alle bilene på veien kommunisere med hverandre, slik at alle kan bremse dersom noe oppstår noen hundre meter lenger frem i veien.

I tillegg ser man at stadig flere enheter i hjemmet blir koblet til nettet, som lyspærer, kjøleskap, TVer og vice versa. Om hver husstand i fremtiden kanskje har 20–30 enheter koblet til nettet mot dagens 5–10, sier det seg selv at man vil trenge en langt større kapasitet enn vi har i dag.

Smarte biler og klokker: Både smartklokker med mobilnett og selvkjørende biler vil i fremtiden nyte godt av 5G-nettet.

Døden for bredbåndet?

Ulempen med 4G-nettet er at det er en viss begrensning på hvor mange som kan være koblet på nettet og nyte full hastighet samtidig. I tettbygde strøk er dette en utfordring, og hovedårsaken til at mobiloperatørene har satt begrensninger på hvor mye man kan laste ned med mobilt bredbånd i måneden.

Med 5G vil både hastigheten og kapasiteten være langt større, og mange tror at det er først da at mobilt bredbånd i hjemmet vil få en skikkelig boost. Ettersom 5G er basert på basestasjoner og trådløs tilkobling er dette en langt billigere måte å distribuere internett på enn det tradisjonelle bredbåndet der man må grave ned eksempelvis fiberkabler i gatene for å få bredbåndet inn i boligene til folk.

Prøv vår NKOM-godkjente kalkulator for mobilt bredbånd

Kan revolusjonere helsevesenet

I tillegg til overlegen hastighet og kapasitet vil også 5G-nettet få en svært lav reaksjons- og tilkoblingstid, noe som helsevesenet kan benytte seg av. Faktisk kan 5G åpne for fjernoperasjoner i stor skala der kirurgen kan sitte i en helt annen del av landet og likevel kjenne taktile forskjeller i sanntid der han eller hun er. På den måten kan kirurgen kjenne forskjellen på harde eller myke vev og gjennomføre operasjonen som om pasienten var i rommet.

I et land som Norge med store avstander og mange distriktssykehus kan dette være en revolusjon i emning og bidra til at folk hvor som helst i landet kan ha tilgang på de samme helsetjenestene der de er, uansett hvor langt det er til nærmeste universitets- eller sentralsykehus.

Smarte boliger: Hjemmene våre blir stadig mer digitale, noe som stiller høye krav til kapasiteten i mobilnettet. Det er også det som er tanken bak 5G-nettet.

Men hva med mobilen?

5G handler altså mer om andre enheter enn selve mobiltelefonen. Likevel spås 5G-nettet å gi enda bedre rom for Virtual Reality og Augmented Reality (VR og AR) til å blomstre – altså opplevelser på linje med døgnfluehiten Pokémon Go, bare i mye større skala. Tanken er at museer, skoler og turistopplysninger kan utnytte dette i langt større grad ved å tilby interaktive opplevelser med mobiltelefonen.

Når det kommer til 5G på mobil, ligger mye av makten hos mobilprodusentene. Først når storkanonene som Samsung og Apple implementerer 5G i telefonene sine vil man kunne se utnyttelsen av 5G i mobiltelefoner.

Forventet lansert i 2020

Testingen av 5G er allerede i gang, og som nevnt vil det internasjonale organet for mobilteknologi i løpet av året falle ned på en verdensomspennende standard for hva 5G skal være.

Her i Norge regner de to store mobiloperatørene, Telenor og Telia, at man kan begynne å rulle ut 5G for hvermansen i 2020.

Les også: Dette bør du vite om IMEI-nummer