Bilde av dame med mobiltelefon på tur i landlige strøk

Dekningskart: Sjekk mobildekningen der du er

Telenor-, Telia- eller ice-dekning? Forskjellen mellom operatørenes dekninger ikke så stor som den engang var, men kan du stole på dekningskartene?

I Norge i dag er det tre leverandører av mobilnett som er godkjente av Nkom (tidligere Post- og teletilsynet). Det er flere år siden man opplevde store forskjeller i dekningen mellom de ulike operatørene, men de har fortsatt noen «dekningshull» på Norgeskartet. Disse kan variere med hvilken operatør du bruker.

Til tross for at det kun finnes tre mobilnett i Norge, har vi langt flere mobiloperatører. For at mobiloperatørene skal ha tilgang til mobilnettet, leier Telenor og Telia ut sitt nett til disse. Ice sitt mobilnett blir kun benyttet av deres egne kunder. Hvor mange operatører som leier av leverandørens mobilnett skal i praksis ikke ha noen betydning for kvaliteten på tjenestene.

Hvilket mobilnett bruker mobiloperatøren din? Se oversikten her

Ulike dekningskart

På linkene under finner du operatørenes egne dekningskart og her kan du sjekke om de mener det er dekning dit du skal eller der du bor.

I et land som Norge hvor det kan være områder hvor det langt mellom naboene, blir det naturlig å skille mellom arealdekning og befolkningsdekning. Befolkningsdekningen i Norge i dag oppgis å være på over 99 %, mens arealdekningen er en god del lavere.

Telia er det tidligere NetCom-nettverket, og det er flere operatører som benytter dette i dag. Her finner du oversikt over ulike nettverk hos operatøren og deres dekning.

Telenor har også et dekningskart som viser de ulike nettverkstypene. Du kan også søke opp spesifikke steder for å se om Telenor mener de kan tilby dekning i dette området. Se dekningskartet til Telenor her.

Ice var tidligere kun leverandør av mobilt bredbånd. De har bygget ut eget mobilnett som kun blir brukt av Ice sine kunder. I områder der Ice ennå ikke har bygget ut mobilnett, bruker de mobilnettet til Telia. Trykk her for å se dekningskartet til Ice.

Dekningskart uten garanti

Mobilmast Dekning Mobiltelefoni.no
Mobilmaster: Telenettverket bygges stadig ut og sørger for at flere nordmenn får god mobildekning.

Operatørenes egne dekningskart gir ingen sikker garanti for at du får dekning, men de kan gi en pekepinn på hva du kan forvente. Dekningen vil variere etter hvor mange som er i området samtidig og benytter seg av mobilnettet.

Forbrukertilsynet har ved flere anledninger uttrykt til media at operatørenes bruk av estimater for dekning i reklame og markedsføring er misvisende, nettopp fordi det kun er matematiske beregninger og ikke reel dekning de oppgir. Forbrukere har følt seg lurt når de har opplevd å ikke ha fått dekning etter å ha sjekket dekningskartene og kjøpt abonnement.

Dersom du ønsker et mer realistisk dekningskart kan du besøke Open Signal sin nettside. De har et dekningskart som viser den faktiske dekningen basert på brukeres data, og ikke på formler og estimerte beregninger.

Du kan også laste ned deres app for tilgang til gratis WiFi, signal-hjelp og du kan bidra til å gi et bedre bilde av «real-dekningen».

På tide med nytt mobilabonnement? Sammenlign priser på mobilabonnement her