Bilde av mobiltelefon og kontantkort

Alt du trenger å vite om kontantkort

Til tross for gjentatte dødsdommer lever fremdeles kontantkortet i beste velgående. I denne artikkelen kan du finne ut om et kontantkort er noe for deg og hvordan det fylles opp igjen.

Innhold:
  1. Hvem passer kontantkort for?
  2. Kontroller mobilbruken med kontantkort
  3. Hvordan fyller man på kontantkort?
  4. Barn og mobilbruk
  5. Ekstra datapakker og forhåndsbetaling

Selv om tiden da man kjøpte fysiske kontantkort med skrapelodd-kode definitivt er over, selger fremdeles de store mobilselskapene kontantkort.

Utover at det har blitt betydelig lettere å fylle opp kontantkortet nå sammenliknet med tidligere har det ikke skjedd de store revolusjonene med kontantkortet.

Hvem passer kontantkort for?

For at et kontantkort skal kunne lønne seg bør du bruke mobilen svært lite, og da hovedsakelig til å ringe og/eller sende SMS. Grunnen til det er at de fleste kontantkortene tar seg godt betalt for mobildata.

Om du ikke har mulighet til å få tegnet mobilabonnement i Norge, enten fordi du mangler personnummer eller har betalingsanmerkninger, kan kontantkort være et godt alternativ. Å kjøpe kontantkort krever ingen kredittsjekk, og alt betales på forhånd.

Kontantkort kan også være praktisk å ha på reservetelefoner som sjelden er i bruk, men som man ønsker å ha tilgjengelighet på. Dersom du er avhengig av telefonen din kan det være lurt å ha en reservetelefon med kontantkort på et annet mobilnett enn det du har på hovedtelefonen din.

Les også: Slik fungerer mobilnettene i Norge

Kontroller mobilbruken med kontantkort

Tilbydere av kontantkort

Disse operatørene tilbyr kontantkort i Norge:

Telenor

Telia

Chili Mobil

MyCall

OneCall

Disse tilbyr forhåndsbetalt abonnement:

OneCall

Talkmore

Telia

Vis mer

Velger du kontantkort har du i større grad kontroll over bruken din, eller bruken til den som disponerer telefonen.

Du fyller opp kortet med penger på forhånd, og det du bruker trekkes direkte derfra. Når pengene er brukt opp, kan du ikke belastes for mer og du må fylle på mer penger før bruken kan fortsette.

En del kontantkort har mulighet for å knyttes til familieabonnementer hvor man ringer gratis mellom familiemedlemmene. Mange operatører har dessuten gjort det mulig å ringe de andre familiemedlemmene selv om det ikke er mer penger igjen på kortet.

Hvordan fyller man på kontantkort?

Fylle opp, lade, reloade – kjært barn har mange navn. Uansett hva du kaller prosessen å lade opp kontantkortet ditt har du en rekke ulike muligheter.

Det finnes en app for det aller meste, og det gjør det for påfyll av kontantkort også. De store mobiloperatørene lar deg enkelt fylle opp kontantkortet via kundeservice-appene sine.

Om du er uten nett eller bare foretrekker andre måter å gjøre det på kan du gjøre det samme via SMS. Da må du vanligvis ha registrert bankkortet ditt på forhånd for at du skal bli belastet for kjøpet.

Det er dessuten fullt mulig å kjøpe kontantkort over disk. De store mobiloperatørene selger kontantkortene sine i dagligvarebutikker, i kiosker og på bensinstasjoner. Telenor samarbeider også med noen banker om å selge kontantkort i minibanker.

Barn og mobilbruk

ung-jente-bruker-mobiltelefon
Kontroll over bruk: Mange foreldre velger å kjøpe kontantkort til barna sine for å hindre overforbruk.

Har du yngre barn kan også kontantkort være en løsning for å holde kontroll over mobilbruken deres. Barn kan bruke mye penger med mobilen uten at de forstår det selv, og foreldre blir gjerne først klar over dette når regningen kommer.

Et tips kan være å registrere barnet som bruker av telefonen, selv om du som forelder må stå registrert på selve abonnementet eller kontantkortet.

Grunnen til at man burde gjøre dette, er at barn ikke har lov til å kjøpe varer og tjenester på kreditt. Dersom barnet står som bruker av mobilen vil innholdsleverandører ha plikt til å sjekke at innholdet i tjenestene de leverer passer for barn. Selgeren av tjenester som blir etterfakturert er også pliktig til å sjekke om den som handler er gammel nok.

Videre er det en del mobiloperatører som tilbyr ulike sperretjenester som skal hjelpe å forhindre at barn kjøper innhold og andre varer og tjenester med mobilen. Les mer om sperretjenester og barns mobilbruk på Forbrukerrådets nettside.

Ekstra datapakker og forhåndsbetaling

I dag har de aller fleste mobilabonnementene fri bruk av ringetid og SMS/MMS, men som nevnt betaler du vanligvis for bruken av dette på kontantkortene. Telia skiller seg ut fra denne mengden ved at man kan fylle på med datapakker som inkluderer ubegrenset med ringetid, SMS og MMS, så lenge det ikke er til spesialnummer.

Flere mobiloperatører, deriblant OneCall og Talkmore, har også laget ordinære abonnement som forhåndsbetales med kort. På den måten er også disse abonnementene gunstige om du ikke ønsker kredittsjekk.

Les også: Bør du kjøpe mobil med eller uten abonnement?