Kontantkort Mobiltelefoni.no

Finn kontantkortet som gir deg mest for pengene

Om kontantkort eller abonnement er billigst for deg avhenger i stor grad av bruken din. Begge alternativene har fordeler og ulemper, og her lister vi noen av de viktigste.

Kontantkort er et alternativ som kan være billig for deg som bruker mobilen lite, eller for deg som ønsker å få kontroll over bruken. Er du derimot en hyppig mobilbruker, kan et abonnement hjelpe deg å få ned kostnadene.

I 2015 fantes det ifølge Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (Nkom) ca. 5,7 millioner mobilabonnementer i Norge, inkludert kontantkort. Av disse var over 1,2 millioner kontantkort, og dette viser at bruken av kontantkort er mer utstrakt enn mange kanskje tror.

Prøv vår kalkulator! Du kan enkelt plotte inn ditt mobilforbruk, så finner den det alternativet som er billigst for deg.

Vi bruker data som aldri før

Tidligere var det ofte pris på ringeminutter og sms som avgjorde hvilket abonnement man valgte. I dag er datapakken en av de viktigste faktorene for mobilbrukere. Kanskje ikke så rart med tanke på at 7 av 10 nordmenn bruker internett på mobilen hver dag, og 4 av 5 nordmenn bruker smarttelefon.

For de som fortsatt ikke har smarttelefon vil gunstige priser på ringeminutter og sms være en viktig faktor når man skal velge riktig avtale med leverandøren.

Få kontroll

Velger du kontantkort har du i større grad kontroll over bruken din, eller bruken til den som disponerer telefonen. Du fyller opp kortet med penger på forhånd, og det du bruker trekkes direkte derfra. Når pengene er brukt opp, kan du ikke belastes for mer og du må fylle på mer penger før bruken kan fortsette.

En del kontantkort har mulighet for å knyttes til familieabonnementer hvor man ringer gratis mellom familiemedlemmene. Mange operatører har gjort det mulig å ringe de andre familiemedlemmene selv om det ikke er mer penger igjen på kortet.

Lavt forbruk

Bruker du mobilen lite, kan det ofte være billigere med kontantkort ettersom mange abonnementer med fastpris har inkludert mer tjenester enn det man bruker. Et godt alternativ til kontantkort for deg kan være den typen abonnement hvor det ikke er fastpris, men kun selve bruken du blir fakturert for hver måned. Dersom bruken øker, kan det være andre abonnementer som er mer lønnsomme.

Kontantkort Mobiltelefoni.no
Kontroll over bruk: Mange foreldre velger å kjøpe kontantkort til barna sine for å hindre overforbruk.

Vanlig forbruk

Bruker du mobilen normalt eller mye vil det ofte være mer lønnsomt med fastpris-abonnementene ettersom de ofte inkluderer gratispakker med data, sms og ringetid. Nkom anbefaler at du bruker en av prissammenligningstjenestene de har godkjent. Mobiltelefoni.no er en av tre slike tjenester som Nkom anbefaler.

Barn og mobilbruk

En av grunnene til den høye kontantkortbruken kan være foreldres ønske om ha noe kontroll over barnas mobilbruk. I følge TNS Gallup hadde så mange som 45% av barn mellom 3-11 år egen mobiltelefon i 2015, og nesten like mange hadde eget nettbrett.

Barn kan bruke mye penger med mobilen uten at de forstår det selv, og foreldre blir gjerne klar over dette når regningen kommer. Et tips kan være å registrere barnet som bruker av telefonen, selv om du som forelder må stå registrert på selve abonnementet eller kontantkortet.

Grunnen til at man burde gjøre dette, er at barn ikke har lov til å kjøpe varer og tjenester på kreditt, og dersom barnet står som bruker av mobilen vil innholdsleverandører ha plikt til å sjekke at innholdet i tjenestene de leverer passer for barn. For tjenester som etterfaktureres plikter også den som selger å sjekke opp at den som handler er gammel nok.

Videre er det en del mobiloperatører som tilbyr ulike sperretjenester som skal hjelpe å forhindre at barn kjøper innhold og andre varer og tjenester med mobilen. Les mer om sperretjenester og barns mobilbruk på Forbrukerrådets nettside.