BankID på mobil Mobiltelefoni.no

Slik fungerer BankID på mobil

I Norge bruker rundt 3,4 millioner BankID, og omtrent 900.000 av disse bruker BankID på mobilen. Her kan lese om hva BankID er, hva du kan bruke det til og hvordan du får det.

Identifiserer deg

BankID er ditt digitale fingeravtrykk og med BankID kan du digitalt identifisere deg og signere både i banker og på offentlige tjenester som Digipost, Lånekassen, Minesider og Altinn. Du kan også bruke BankID til å handle på nett, bytte strømleverandør eller legge inn bud på bolig.

På mobilen eller med kodebrikke

Det finnes to typer BankID, en som brukes med kodebrikke/-kort som må brukes sammen med et personlig passord. Den andre typen er BankID med mobilen, og det betyr at informasjonen din ligger lagret i SIM-kortet på telefonen og ikke hos banken.

Derfor kan du taste PIN-koden i stedet for å bruke kodebrikke eller kodekort. De fleste banker tilbyr BankID på mobil, og du kan som regel aktivere dette selv i nettbanken. Husk at din mobiloperatør også må støtte BankID.

BankID på mobil Mobiltelefoni.no
Digitalt fingeravtrykk: Med BankID på mobil kan du utføre oppgaver som krever at du identifiserer deg, uten at du må bruke kodebrikke/-kort.

Les også: Trenger du mobilforsikring?

Pris og aldersgrense

Hvor mye dette koster, avhenger av både banken og mobiloperatøren, som begge kan ta betalt for tjenesten. Aldersgrensen for BankID på mobil er 18 år, men de fleste banker tilbyr dette fra 15 år og oppover. Da må foresatte opprette dette med sin BankID, og i så måte står ansvarlige for barnas bruk frem til de fyller 18.

Bytte av telefon eller SIM-kort

Dersom du bytter mobiltelefon har ikke dette noe å si for BankID på mobil, da all informasjonen ligger på SIM-kortet. Bytter du SIM-kort må du lage en ny avtale for det nye kortet.

Les også: Hva gjør egentlig SIM-kortet ditt?

Sikkerhet

For å sikre deg så godt som mulig bør du velge en PIN-kode som er lang, og vanskelig å gjette. Lær deg koden utenat, i stedet for å skrive den ned. Du må heller ikke dele koden med noen, det er bare du som skal kunne den.

Dersom mobilen blir stjålet må du kontakte mobiloperatøren din og sperre SIM-kortet. Da vil også BankID på mobilen automatisk sperres siden informasjonen ligger lagret i SIM-kortet.

Du kan lese mer om BankID her.

Usikker fremtid i møte

eSIM ligger an til å bli den store greien både på mobiltelefon og andre mobile enheter i fremtiden. Problemet er bare at BankID på mobil ikke støttes på eSIM – i hvert fall enn så lenge. Det er nok naturlig at BankID på sikt kommer til å implementere støtte for eSIM på sikt. Men enn så lenge må du frem med den gode, gamle kodebrikken din eller bruke en annen telefon som fremdeles har SIM-kort.