BankID på mobil Mobiltelefoni.no

Slik fungerer BankID med mobil

I Norge bruker rundt 3,9 millioner BankID, og omtrent 1,9 millioner av disse er mobile brukere. Fra og med september 2022 fases såkalt «BankID på mobil» ut og erstattes av en BankID-app.

Innhold

Stadig flere oppdager hvor lett det er å bruke mobilen som BankID. Du kan enkelt logge deg inn i for eksempel nettbank eller signere dokumenter elektronisk, uansett hvor du befinner deg - selv når du ikke har kodebrikken tilgjengelig.

Inntil nylig var det såkalt «BankID på mobil» som var rådende når man brukte mobilen som BankID, men nå er det en app som skal overta helt for mobile brukere.

Hva er BankID?

BankID er ditt digitale fingeravtrykk som du kan bruke til å identifisere deg og signere med, både i banker og på offentlige tjenester som Digipost, Lånekassen, Minesider og Altinn. Du kan også bruke BankID til å handle på nett, bytte strømleverandør eller legge inn bud på bolig.

Tre typer av BankID

I dag har du tre muligheter når du skal benytte deg av BankID:

  1. Vanlig, banklagret BankID med kodebrikke som må brukes sammen med et personlig passord.
  2. BankID-app som per i dag må brukes sammen med et personlig passord. Senere skal appen oppdateres, slik at du også kan bruke biometri (ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller pinkode) i stedet for passord.
  3. BankID på mobil hvor informasjonen din ligger lagret i SIM-kortet på telefonen, ikke hos banken. NB! Denne varianten fases gradvis ut til fordel for BankID-appen.

Les også: Hva gjør egentlig SIM-kortet ditt?

Vær obs på at noen banker ikke har planer om å ta i bruk BankID-appen, selv ikke når BankID på mobil er helt faset ut. Her finner du listen over bankene som lar deg bruke BankID-appen.

BankID med mobilen Mobiltelefoni.no
Digitalt fingeravtrykk: Med BankID-appen eller BankID på mobil kan du utføre oppgaver som krever at du identifiserer deg, uten at du må bruke kodebrikke.

Hvordan aktivere BankID-appen?

Hvis du har registrert vanlig BankID i banken fra før, er prosessen med å sette opp BankID-appen ganske enkel og intuitiv:

  1. Last ned appen fra App Store (iPhone/iPad) eller Play Store (Andriod).
  2. Åpne appen og følg de innledende instruksjonene.
  3. Skriv inn fødselsnummeret ditt og logg inn som vanlig med BankID på mobil eller BankID med kodebrikke. NB! Av sikkerhetsgrunner må du vente i 1 time med å fullføre aktiveringen når du logger deg inn første gang. Når ventetiden er ute, har du 2 timer på deg til å fullføre aktiveringen.
  4. Fullfør aktiveringen ved å logge deg inn på nytt med BankID etter 1 times venting.

Har du ikke registrert vanlig BankID fra før, eller denne er utløpt og ikke fungerer lenger, må du logge inn i nettbanken og aktivere dette først. Det kan ta flere virkedager eller uker å få aktivert. Når det er gjort, kan du følge oppskriften over for å aktivere BankID-appen.

Les også: Trenger du mobilforsikring?

Hvordan bruke BankID-appen?

Når BankID-appen er aktivert, kan du begynne å bruke den ved innlogging i nettbank, Altinn, Digipost med mer. Slik gjør du det:

  1. Velg først «BankID» (ikke «BankID på mobil»).
  2. Velg deretter «BankID-app».
  3. Godkjenn varselet som dukker opp på telefonen. Husk at du må ha skrudd på varsler fra appen for at varslene skal dukke opp. Dette kan til enhver tid endres i Innstillinger på telefonen.
  4. Skriv inn BankID-passordet du laget da du aktiverte vanlig BankID. Dette passordet er det samme som du bruker når du logger inn med BankID-kodebrikke.

Hvor mye koster BankID?

Å bruke BankID med kodebrikke eller med BankID-appen koster ingenting.

Noen få mobiloperatører tar derimot betalt for å bruke BankID på mobil. Hvor mye BankID på mobil koster avhenger derfor av hvilken mobiloperatør du bruker.

Fakta:

Hvilke operatører tar betalt for BankID på mobil?

For privatpersoner er det kun Telenor som tar betalt for BankID på mobil. Det koster 49 øre hver gang du tar i bruk tjenesten.

For bedriftskunder er det kun Telia som tar seg betalt. Det vil det koste 49 øre hver gang tjenesten brukes.

Hva er aldersgrensen for BankID?

Aldersgrensen for BankID er 13, 15 eller 18 år, avhengig av hvilken bank du har knyttet BankID-en til. Du kan sjekke aldersgrense for din bank her, eller du kan kontakte banken direkte.

Er barnet under 18 år, må foresatte opprette BankID for barnet med sin egen BankID. De står ansvarlige for barnas bruk frem til de fyller 18.

Er BankID trygt?

Ja, BankID er trygt å bruke, men du må følge normale nettvettregler.

For å sikre deg så godt som mulig når du bruker BankID, bør du velge et passord som er unikt, langt og vanskelig å gjette. Bruk et trygt passordverktøy, som for eksempel Bitwarden, eller lær deg passordet helt utenat. Du må ikke skrive det ned eller dele det med noen – det er bare du som skal kunne passordet ditt.

Bytte av SIM-kort eller mobil

Bytte av SIM-kort påvirker ikke BankID-appen, ettersom all informasjon ligger lagret på mobilen. Hvis du bytter mobil, bør du overføre alt innholdet fra den gamle mobilen og til den nye. Ellers vil du måtte laste ned og aktivere BankID-appen på nytt.

Dersom du fortsatt bruker BankID på mobil og bytter mobiltelefon, vil det ikke påvirke tjenesten. Bytter du derimot SIM-kort, vil du ikke lenger kunne bruke BankID på mobil. Det er fordi informasjonen sitter lagret i SIM-kortet, og i forbindelse med overgangen til BankID-appen, har de sluttet med nye BankID på mobil-aktiveringer.

Fungerer BankID med eSIM?

eSIM ligger an til å bli det nye store både på mobiltelefon og andre mobile enheter i fremtiden. BankID på mobil har aldri støttet eSIM, men BankID-appen skal virke også når du har eSIM.

Les også: Alt du trenger å vite om eSIM