Dette skiller operatørlås fra bindingstid
Mobiler med operatørlås er ikke lenger hodepinen det en gang var, men hva er forskjellen på abonnementer med bindingstid og mobiler med operatørlås?
Både operatørlås og abonnementer med bindingstid er forsøk på å holde deg knyttet til samme mobiloperatør, men selv om det er lett å forveksle operatørlås med bindingstid er det grunnleggende forskjeller mellom dem.
Hva er operatørlås?
En operatørlås innebærer at mobilen har blitt programmert til å kun anse SIM-kort fra en gitt leverandør som gyldige. Dermed blir selve mobiltelefonen låst til en gitt mobiloperatør. I dag er dette er en praksis som de aller fleste operatører har avviklet.
Les mer: Hva gjør egentlig SIM-kortet ditt?
Et mobilabonnement med bindingstid påvirker ikke selve mobilen, men forplikter deg til å betale et mobilabonnement i en gitt periode.
Om du kjøper en mobil med abonnement er det vanlig at det følger med en bindingstid på kjøpet. Oppsigelse av et abonnement før bindingstiden er over medfører som regel et gebyr tilsvarende den gjenstående perioden.
I teorien kan en mobiltelefon både ha bindingstiden på abonnementet og operatørlås på selve telefonen.
Operatørlås hører fortiden til
- Ugyldig SIM
- SIM avvist
- Sett inn riktig SIM-kort
- Telefonen er begrenset
- Tast nettverkskode
I motsetning til bindingstiden som lever i beste velgående, er operatørlås i dag stort sett en teoretisk mulighet. De aller fleste operatører har nemlig sluttet å låse telefoner på denne måten.
I dag risikerer du stort sett kun å komme over en operatørlås om du kjøper en brukt telefon som ikke har blitt fristilt. Skulle dette skje tar du ganske enkelt direkte kontakt med operatøren og får dem til å fjerne sperren.
Hos noen operatører må du ha IMEI-nummeret for å få fjernet operatørlåsen. Les vår artikkel om IMEI-nummer for å se hvordan du finner IMEI-nummeret til din mobil.