Bilde av jente med sekk og mobiltelefon på reise

Bruk av mobilt bredbånd i utlandet

Er du lei av dårlig WiFi-dekning på hotellrommet eller ute på reise? Med mobilt bredbånd i utlandet kan du få mer stabilt nett uten å bekymre deg over mobilregningen.

Har du et mobilabonnement med EU inkludert, eller «Roam like Home», er det mulig for deg å surfe i EU/EØS-land som om du var hjemme i Norge. Du kan bruke mobilen som hotspot, men det vil likevel være begrensninger på hastigheten dersom du planlegger å bruke mobildata på ting som krever mye kapasitet.

Derfor kan mobilt bredbånd i utlandet være en bedre løsning.

Kan man bruke mobilt bredbånd i utlandet?

Ja, enkelte leverandører tilbyr mobilt bredbånd for bruk i utlandet. Hvilke land dette gjelder avhenger av leverandøren. Noen abonnementer har EU/EØS inkludert, mens andre inkluderer kun de skandinaviske landene.

Det eneste du må gjøre er å ta med ruteren, og aktivere den i forkant av turen. Dette gjør du enkelt på «Min side» hos leverandøren.

Les også: Tips for økt hastighet på mobilt bredbånd

Hvor mye koster det for mobilt bredbånd i utlandet?

Dersom du har et abonnement for mobilt bredbånd og avtalen åpner for bruk i utlandet, koster det ikke mer å bruke det mobile bredbåndet i utlandet. Eventuell utenlandsbruk er da inkludert i abonnementet.

Likevel er det viktig å bemerke seg at det kun kan benyttes i land som leverandøren tilbyr. Som nevnt varierer dette fra leverandør til leverandør. Enkelte leverandører lar deg kjøpe ekstra datapakke for land utenfor EU/EØS, mens andre ikke lar deg benytte datapakken i land som ikke er inkludert i abonnementet.

Hvorfor ha mobilt bredbånd i utlandet?

bilde-av-gutt-med-mobiltelefon-og-ryggsekk
Surf bekymringsfritt når du reiser: Med god nettforbindelse kan du lett holde dine nærmeste oppdatert på hva som skjer.

Har du med familien på tur eller skal du jobbe fra utlandet med oppgaver som krever mye data, kan mobilt bredbånd være en god løsning der det ikke finnes WiFi.

På denne måten får du et mer stabilt internett i utlandet, samtidig som koblingen er sikker. Dermed kan du ha videokonferanser eller strømme filmer stabilt.

Du vil også få mer kontroll over databruken. Dette kan man sjekke enkelt på «Min side». Hva som skjer etter du har brukt opp dataen, avhenger av leverandør. Enkelte leverandører lar deg ikke benytte mer data og sender deg direkte til en side for å kjøpe mer, mens andre setter ned hastigheten.

Med mobilt bredbånd i utlandet vil prisen for databruken være mer forutsigbar.

Les mer: Smart mobilbruk i ferien

Likevel kan det være praktiske begrensninger for på bruken, alt ettersom hvilket land du befinner deg i. Mobilnettet er ikke nødvendigvis like mye utbygd overalt, og dekningen vil med andre ord være varierende.

Hva slags signaler du får inn, om det er 3G, 4G eller 5G, avhenger også av ruteren din. Enkelte rutere tar nemlig kun inn 4G- eller 5G-signaler.

GSMA sine sider kan du enkelt finne ut om hva slags dekning landet du skal besøke har.

Leie av mobilt bredbånd

I enkelte land, eksempelvis Japan, er det mulig å leie en mobil ruter og et data-SIM mens du reiser rundt. På denne måten kan du være på nett hvor enn du går, uten at du trenger å bekymre deg for en skyhøy mobilregning når du kommer hjem. Dersom din leverandør ikke tilbyr mobilt bredbånd i landet du reiser til, så vil dette være en god løsning.

Trenger du mobilt bredbånd i utlandet? Sammenlign prisene her