Nærbilde av en hvit router med en person som sitter i bakgrunnen

Få raskere mobilt bredbånd

Noen ganger er det ikke nok å bare være på nett. Dette kan du gjøre for å øke hastigheten på det mobile bredbåndet ditt.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 29.07.21

Mobilt bredbånd har sine utfordringer, men med riktig abonnement, god dekning og noen enkle grep kan du få en hastighet som overgår det meste, inkludert tradisjonelt bredbånd.

Velg riktig leverandør og abonnement

Innhold

Hastigheten på nettet avhenger av hvilket selskap som leverer det mobile bredbåndet ditt, avstanden til nærmeste sender, dekningen der du befinner deg og hvor mange som er koblet til samme basestasjon.

Hvilken leverandør og hvilket abonnement du har vil derfor være en viktig faktor for å oppnå en høyest mulig hastighet.

Vurder dekningen hos deg

Leverandørene oppgir som regel den maksimale nedlastingshastigheten på pakkene sine, mens den reelle hastigheten ofte ligger noe lavere ettersom de da opererer med teoretiske hastigheter.

Skal du velge mobilt bredbånd ut ifra hastigheten er det derfor lurt å se på dekningskartene i tillegg til selskapets oppgitte maksimale hastighet. Det hjelper tross alt lite med enorme hastigheter i sentrum av Oslo om du skal bruke bredbåndet på hytta i Finnmark.

Les mer: Alt om dekningskart

Redusert hastighet ved stort forbruk

Kjøp ekstra datapakker

Hvis du når grensen for databruk og opplever nedsatt hastighet kan du hos de fleste leverandører kjøpe ekstra datapakker.

Sjekk mulighetene for dette før du bestemmer deg for et mobilt bredbånd.

En annen problemstilling er at mange mobilselskaper senker hastigheten hvis du overstiger en viss mengde databruk i løpet av en måned.

Forbruket ditt beregnes som antall MB nedlastet pluss antall MB opplastet. Grensen før hastigheten blir strupet varierer mellom abonnementene og leverandørene.

Du kan få oversikt over dette i vår sammenligning av mobile bredbånd.

Praktiske tips for raskere mobilt bredbånd

  1. Sørg for mest mulig fri sikt mot nærmeste mobilmast.
  2. Unngå å sitte innenfor betongvegger eller stålkonstruksjoner som blokkerer signalene.
  3. Test hastigheten på ulike steder. Kanskje du får bedre signal i andre etasje enn i første?
  4. Styrk signalet. Mobilt bredbånd fungerer godt på de fleste steder i Norge. Ønsker du deg bedre signal kan du forsterke signalet med ekstra antenner. Forhør deg med din leverandør om hvilke løsninger de tilbyr.
  5. Ha alltid nyeste modem. Utviklingen innen mobilt bredbånd går raskt, og ønsker du den høyeste hastigheten må du ha utstyret som kan levere det.
  6. Slå av unødvendige enheter. Jo færre enheter tilkoblet samtidig, jo raskere nett.
  7. Optimaliser nettleseren din.
Nyttige tjenester:

Nærmeste mobilmast/sender: Finn nærmeste mobilsender på Finnsenderen.no. Prøv å vende modemet mot den nærmeste masten som har mest mulig fri passasje mellom deg og masten.

Test hastigheten: Test hastigheten på ditt mobile bredbånd på Nettfart.no. Små variasjoner på plassering kan gjøre utslag på hastigheten, så det kan være lurt å teste seg fram.

For å oppnå et korrekt resultat på hastighetstesten er det viktig at du ikke bruker nettet fra andre enheter eller programmer mens du tester.

Finn riktig mobilt bredbånd for ditt bruk