4G-hastighet Mobiltelefoni.no
Streaming: Med 4G får du høyere hastighet og bedre kvalitet når du streamer.

4G-hastighet

Både 3G og 4G nettet bygges stadig ut, og flere nordmenn får tilgang til bedre hastighet på mobilnettet. Vet du hva som skiller dem?

2G,3G og 4G- Hva er forskjellen?

Teknologien som muliggjør høyere hastighet og bedre kapasitet er i hovedsak det som skiller de ulike formene for nett. Når ny teknologi bygges ut, er det gjerne de store byene som får tilgang først, mens småbyer og tettsteder må vente. 

2G/GSM

2G/GSM er den teknologien som fortsatt har best dekning i Norge, til tross for at det er det eldste nettet som fortsatt er i bruk. 2G er den første digitale oppdateringen av det analoge taletelefonisystemet, altså et andregenerasjons-nettverk. 2G kan brukes for enkel dataoverføring som for eksempel sms, men egner seg dårlig for større filoverføringer.

3G/UTMSHSDPA

Tidlig på 2000-tallet begynte utbyggingen av 3G/UTMS teknologien, med andre ord den tredje generasjonen med mobiltelefoni. 3G nettet har betydelig bedre kapasitet enn 2G nettet, og tillater større mengder med data å bli overført som for eksempel bilder og videoer. 

I dag er det Turbo-3G/ HSDPA som er det mest utbygde teknologien i Norge, og den skiller seg fra UTMS i hovedsak fordi den har høyere hastighet.

4G/LTE

Ettersom 4G teknologien benytter en IP-basert løsning, muliggjør dette en hastighet som er ti ganger raskere enn Turbo-3G. Det bruker frekvenser som ble ledige da det analoge bakkenettet for TV ble slukket, og utbyggingen var en nasjonal satsning allerede i 2011. Sammenlignet med internasjonal 4G-standard, er fortsatt det norske 4G nettet noe tregere.

Mobiltelefoni er en sammenligningstjeneste som er anbefalt av Nkom. Prøv vår kalkulator og finn det mobilabonnement som er best for deg.