Illustrasjonsbilde 5G mann med mobiltelefon og headset

Dette må du vite om 5G

5G gir oss nye muligheter, både i hjemmet og i samfunnet. Det blir mer enn bare raskere dataoverføring.

Mobilnettene frem til 5G
  • 1G ble lansert i Japan i 1979 og kom til Norge i 1981. Man kunne kun ringe på dette nettet.
  • 2G ble lansert for det kommersielle markedet i 1991. Introduserte datatrafikk i form av WAP, i tillegg til tekst- og bildetjenester som SMS og MMS.
  • 3G ble kommersielt lansert i 2001. Introduserte mobildatatrafikk som var langt raskere enn WAP, noe som la grunnlaget til mobildatatrafikken vi kjenner i dag.
  • 4G ble kommersielt lansert i 2009, og forbedret datahastigheten betraktelig fra 3G mot nivået man har på det trådløse nettverket hjemme.
  • 5G ble kommersielt lansert i 2019 og gir muligheter for høyere hastighet og større kapasitet på nettet.
Vis mer

I praksis vil 5G betyr kunne gi større muligheter for flere autonome biler, fjernoperasjoner og AR (augmented reality). Samtidig er det mulig for å jobbe på hytta med god, stabil internettforbindelse, nesten i sanntid. Men hva er egentlig 5G?

Hva er 5G?

5G er forkortelse for femtegenerasjons mobilnettverk. I likhet med 4G, som ga oss mulighetene til å strømme, vil 5G gi oss andre typer muligheter. Med en hastighet opptil 10 ganger raskere enn 4G, skal også 5G gi lavere forsinkelser. I mars 2020 åpnet de første områdene for 5G-forbindelser i Norge.

Med 5G vil det være større kapasitet for antall enheter som kobler seg på samme nettverk. Det betyr at gjenstander som i dag utvikles til å være mer digitale, slik som smartlys eller robotgressklippere, vil kunne benytte seg av nettverket uten at man merker det på hastigheten.

Her kan du lese forskjellen på EDGE, 3G, 4G og 5G.

Tingenes internett

bilde-av-smartklokke-med-bilde-av-en-bil
Smarte biler og klokker: Med 5G-nettet vil det bli større kapasitet for smartklokker og autonome biler.

IoT (Internet of Things), eller tingenes internett, handler om alle ting som kan koble seg på internett. På denne måten kan tingene kommunisere med hverandre, eksempelvis en mobiltelefon og en robotgressklipper, eller smartklokker. Den økte kapasiteten 5G-nettet tilbyr, åpner for enda bredere støtte for smarte dingser som dette.

Vi får stadig flere smart-gjenstander i hjemmene våres, men også i samfunnet. Allerede er vi kjent med parkering der du betaler gjennom en app og kortløs betaling med mobiltelefon eller smartklokke. I Norge er det blitt testet for autonome busser, og hvilke andre muligheter som venter oss i fremtiden er umulig å spå. For enkelte er det snakk om operasjoner som skjer over avstand ved hjelp av 5G, mens andre snakker om opplevelsesmulighetene med VR (virtual reality) og AR (augmented reality).

Hvordan endrer 5G samfunnet?

Eksakt hva 5G kan gjøre, kan vi ikke forestille oss. Da teknologien er i en tidlig fase, er det vanskelig å forutse hvordan den påvirker både oss og samfunnet. Derfor er det foreløpig kun fantasien som setter grenser på hva 5G kan gjøre, helt til vi kommer i en fase der teknologien blir utbredt blant befolkningen og flere innovasjoner blir brukt i samfunnet. Først om flere år kan vi se effekten av 5G på samfunnet.

Les også: Smart mobilbruk i ferien