Mac, ipad og iphone koblet sammen
Få nett på flere enheter med mobilen som modem/router

Bruk mobiltelefonen som modem

Å bruke mobilen som modem kan i visse situasjoner være en god løsning. Her er alt du behøver å vite.

Hvis du har et mobilabonnement med tilstrekkelig inkludert datapakke, og ikke har noe eget dedikert mobilt bredbånd, kan du benytte mobiltelefonen din som modem. Den raskeste forbindelsen oppnår du ved å bruke en USB-kabel som kobling mellom din telefon og datamaskinen, men du kan også bruke Bluetooth eller Apples sammenkoblingsfunksjon for å slippe kabelbruk og for å muliggjøre at flere kan surfe samtidig.

Mobilen kan også gi deg nett på andre enheter

Hvis du har god dekning, en datapakke som tillater det og kan klare deg uten rå fart på nettet, er det å bruke mobilen som tilkoblingspunkt for andre enheter et godt alternativ.

Hastigheten du oppnår ved å surfe med mobilen som modem vil avgjøres av de samme forholdene som for et mobilt bredbånd, men du vil sjelden nå topphastigheter hvis du bruker mobilen som modem sammenlignet med et mobilt bredbånd med en ny og god trådløs router.

Hvis du skal gå for mobilen som modem bør du sørge for at du har et mobilabonnement med stor datapakke og god maksimal hastighet.

Trådløs sammenkobling via bluetooth

Skal du bruke mobilen som modem via bluetooth eller delt nettverk hos Apple, må du synkronisere mobilen med datamaskinen. Det varierer mellom ulike enhter hvordan denne synkroniseringen gjøres. Nedenfor har vi laget en stegvis guide i noen operativsystemer.

Windows

 1. Aktiver bluetooth på din mobil (Husk å gjøre bluetooth synlig for datamaskinen din ved å velge dette på din mobiltelefon)
 2. Høyreklikk på bluetoothsymbolet i nedre høyre hjørne på din datamaskin
 3. Velg "legg til en bluetooth-enhet"
 4. Bruk veiviseren for bluetoothenhet og søk på bluetoothenheter nær deg
 5. Velg din mobil fra listen og lag en egen tilgangsnøkkel (kode) for å sykronisere telefonen og datamaskinen
 6. Svar ja på spørsmålet om du vil tillate tilkobling
 7. Du kan svare nei på spørsmålet om å installere drivere
 8. Gå til "nettverk" og "nettverk og delingssenter" på min datamaskin
 9. Velg "konfigurer tilkobling eller nettverk" og deretter "ekstern tilkobling"
 10. Fyll inn telefonnummer for ekstern tilkobling som er *99#
 11. Du trenger ikke fylle inn brukernavn og passord fra operatør
 12. Du må i visse tilfeller svare ja på telefonen din på at du godtar tilkoblingen
 13. Du er klar for å surfe på det mobile bredbåndet med din mobil som modem

Mac

 1. Aktiver bluetooth på din mobil (Husk å gjøre bluetooth synlig for datamaskinen din ved å velge dette på din mobiltelefon)
 2. Klikk på bluetoothikonet på datamaskinen
 3. Velg "konfigurer ny enhet"
 4. Veld mobiltelefon under "enhetstype" og deretter velger du telefonen i listen over mobiltelefoner som kommer opp
 5. Tast inn koden som har kommet opp i veilederen på datamaskinen (tastes inn på telefonen)
 6. Velg "tilgang til internett via mobiltelefonens dataforbindelse"
 7. Velg "direkte forbindelse"
 8. Oppgi mobilnummeret ditt som brukernavn og passord
 9. Oppgi GPRS CID-streng *99#
 10. Avslutt veilederen, klikk på telefonrøret i klokkemenyen og velg "koble til"
 11. Du er klar for å surfe på det mobile nettverket med mobilen som modem

Internett via USB-kabel

Det er også mulig å koble til mobiltelefonen via USB-kabel. Dette vil gi deg raskere nettverk i forhold til bluetooth-tilkobling og anbefales derfor hvis du bare skal benytte kun én datamaskin på nettverket. For å koble til via USB trenger du drivere for kabelen, samt modemdrivere for din mobiltelefon.

For mobiltelefoner med operativsystemet Android kan du bruke en programvare som heter PDAnet. Du laster ned PDAnet til din datamaskin via internett på vanlig måte, mens du laster ned programvaren til mobiltelefonen som en applikasjon fra Android market. Deretter følger du trinnene som blir oppgitt av nedlastingsveilederen slik at du oppretter forbindelse mellom mobiltelefonen og datamaskinen. Vær forberedt på litt prøving og feiling før du får det til å fungere siden alle datamaskiner og mobiltelefoner oppfører seg noe ulikt.

Sammenkobling mellom iPhone og Mac

Har du Mac og iPhone kan du koble sammen disse enhetene uten at du trenger noe program. For å gjøre dette går du inn på "innstillinger" og så til "Delt internett". Her skrur du på deling mellom Apple-enheter. Der oppgis også nettverkspassordet som du må benytte for å koble sammen enhetene.

Så finner du mobiltelefonen din slik du ellers ville funnet andre nettverk din Mac, og kobler til mobiltelefonen din med passordet. For at dette skal fungere må "wifi" være påskrudd på din iPhone. Hvis Macen ikke plukker opp mobilen med en gang kan du forsøke å skru av og på "delt internett" på telefonen. Til slutt vil nettet komme opp.

Hvis du skal bruke mobilen som internettkilde også på andre enheter må du velge en datapakke med mye data inkludert og god hastighet. Hvis dekningen ikke er tilstrekkelig eller hastigheten for lav anbefaler vi å bestille et mobilt bredbånd.