Internett på hytta

Internett på hytta – dette er valgene dine

Se hvilke muligheter du har for å få skikkelig internett, selv på steder hvor du tidligere ikke kunne surfe.

Tidligere slo man seg til ro med at man ikke kunne få internett-tilgang i sommerferien, og eventuelle forsøk på å få nett var ofte mindre vellykkede p.g.a. dårlig dekning og lav hastighet. Den senere tiden har imidlertid mobilnettet blitt kraftig utbygd, og du kan nå få sømløs internett-tilgang på steder du tidligere ikke hadde muligheten.

Du har i prinsippet fire valg når du skal koble deg til nett på hytta:

Fire ulike måter du kan få internett på hytta

Du har i prinsippet fire valg når du skal komme deg på nett på hytta.

  • Legge inn "vanlig" bredbånd(ADSL/VDSL)
  • Legge inn fibernett
  • Anskaffe mobilt bredbånd eller bruke dataabonnementet på mobilen
  • Anskaffe satellittbredbånd
  1. Du kan legge inn en bredbånds- eller fiberkabel. For mange oppfattes dette som en stor og potensielt kostnadskrevende prosess for å kunne surfe de gangene man er på hytta. Ofte er også det kablede nettet dårlig utbygd i hytteområder, og samlet sett er det derfor mange som dropper denne løsningen.
  2. Du kan også få internett via satellitt. Dette er en nokså ny løsning, som kan fungere på steder du ikke før har hatt tilgang.
  3. Den kanskje enkleste måten å få nett på er å bruke mobilen som modem/ruter. Da kan du koble opp datamaskinen mot datapakken du har på ditt mobilabonnement, og surfe som vanlig. Ulempene med dette er at mobilen ikke nødvendigvis klarer å oppnå like gode signaler og like god hastighet som en trådløs ruter, og at du da kan oppleve lav fart og ustabilt nett i områder hvor dekningen er begrenset. Du må også passe på at du har nok data inkludert, så du ikke får deg en overraskelse når du får regningen. Du kan se en oversikt over mobilabonnementer og sammenligne datapakker på mobiltelefoni.no
  4. Det siste alternativet, og det som kanskje er mest utbredt, er å skaffe seg et mobilt bredbånd. Den senere tiden har 4G-nettet blitt kraftig utbygget, og de fleste steder i Norge har nå 4G-dekning. Hytter som ligger nær sentrale områder vil til og med kunne ha 4G+ dekning, noe som kan gi deg hastigheter som tilsvarer de fleste kablede løsningene. Fordelen med et mobilt bredbånd med trådløs ruter er at du enkelt kan frakte den med deg hvor du vil (bil, båt, hytte), og du trenger ikke noe annet enn strøm for å å kunne surfe sømløst på alle enheter.

Tiden hvor hytta var nettfri sone er kanskje forbi, og hvis du vil utforske mulighetene for nett på i sommer kan du sammenligne mobilabonnementer og mobilt bredbåndmobiltelefoni.no.