Bruk av mobilnett i utlandet
Unngå overraskelser ved bruk av mobilnettet i utlandet

Bruk av mobilt bredbånd i utlandet

Det er fort gjort å få en stygg ekstraregning på mobilbruken etter ferien. Vi forteller deg det du må vite om mobilbruk i utlandet.

EU har pålagt alle teleoperatører å innføre rutiner for bruk av mobil og mobilt internett innenfor EU og EØS. Som et resultat av dette har operatørene standardiserte priser på bruk innenfor EU og EØS. Mobiloperatørene skal også ha varslinger som går ut når man bruker mobildata i utlandet, og varslinger når man passerer et gitt forbruk.

Bruk av mobilnett utenfor EU/EØS og til sjøs kan koste deg dyrt

Prisene for bruk av mobildata innenfor EU og EØS er standardiserte, mens bruk utenfor EØS, EU og via satelitt-nettverk (f.eks. på båt) kan gi deg uhyggelige overraskelser.

Prisene utenfor EU/EØS er fortsatt ikke standardiserte og bruk her kan koste deg dyrt. Vær imidlertid obs på at din mobil kobler seg til det sterkeste signalet når du skal surfe. Du kan derfor risikere å koble deg opp på et utenlandsk nett hvis du befinner deg langs Norgesgrensen selv om du er i Norge, og tilsvarende for land innenfor og utenfor EU eller EØS.

Du bør skru av funksjonen "Data Roaming" på telefonen din når du er i utlandet med mindre du vet hva du gjør. Denne funksjonen gjør at du vil kunne surfe på internett med andre nettverk enn ditt eget, og dette vil kunne bli svært dyrt når du befinner deg utenfor Norges grenser. Er du i tvil er det tryggeste å unngå surfing over mobilnettet i utlandet og heller forsøke å koble seg på wifi der det er mulig.

Reservering mot høye utgifter i utlandet

Noen selskaper tilbyr en tjeneste hvor du kan reservere deg mot høye regninger i utlandet. Ta kontakt med ditt selskap hvis du er usikker på bruk i utlandet og ønsker å reservere deg.

Noen selskaper tilbyr samme pris i Skandinavia.

Noen selskaper, bl.a. Ice har lik pris på bruk av det mobile nettverket i alle de tre skandinaviske landene. Gjør deg kjent med vilkårene til din leverandør av mobilt bredbånd før du starter utenlandssurfingen.

Bruk av mobilt nettverk på båt

Bruker du mobilt bredbånd eller internett på mobilen til havs kan du oppleve å måtte betale saftige summer. Grunnen til dette er at du benytter satelittnettverk når du er tilstrekkelig langt unna fastlandet. Det anbefales å unngå all form for mobilt nettbruk på båt med mindre du er sikker på at du ikke er på et satelittnettverk.