Bilde av dame med smarttelefon og smartklokke

Trenger du tvilling-SIM, data-SIM eller ekstra-SIM?

Har du to mobiltelefoner, eller flere enheter med SIM-kortleser som smartklokke, nettbrett, modem, eller PC, i tillegg til mobilen din? Da kan du vurdere om du trenger tvilling-SIM, data-SIM eller ekstra-SIM.

Tvilling-SIM: For deg med to mobiltelefoner eller smartklokke

Fakta
  • Med et ekstra SIM-kort i tillegg til hoved-SIM-kortet ditt, kan du bruke mobilabonnementet på en ekstra enhet, til samme priser som du er vant til. Du trenger bare å forholde deg til ett abonnement og én faktura.
  • Tvilling-SIM: Med de aller fleste tvilling-SIM-kort kan du bruke både data og telefoni (ringeminutter og meldinger). Fungerer på mobiltelefoner og smartklokker. Tilbys av de fleste mobilselskapene.
  • Data-SIM: Du kan som oftest kun bruke data med et data-SIM-kort, ikke ringe eller sende meldinger. Er som regel laget for å fungere best på nettbrett, PC, ruter og modem. Tilbys av de fleste mobilselskapene.
  • Ekstra-SIM: Et par operatører tilbyr det de kaller ekstra-SIM, som en erstatning for tvilling-SIM og data-SIM. Ekstra-SIM tillater både telefoni og mobildata, og det skal fungere like godt på mobilen som på andre enheter (nettbrett, PC o.l.).
Vis mer

Tvilling-SIM er et ekstra SIM-kort som er en kopi av ditt originale SIM-kort. Du vil ha samme telefonnummer. Det er praktisk dersom du har to mobiltelefoner du veksler mellom, eller har en smartklokke i tillegg til mobilen. Med ett mobilabonnement og én faktura, er det enkelt å ha kontroll.

Du bruker av de samme inkluderte ringeminuttene, meldingene og dataen du har i abonnementet, uavhengig av hvilket tvilling-SIM-kort du bruker. Når du får anrop, vil det dukke opp på alle enhetene samtidig. Da står du fritt til å svare på hvilken enhet du vil så lenge mobilen med hoved-SIM-kortet er skrudd på.

Enkelte operatører gir deg mulighet til å motta SMS på begge enhetene, eller bare én av dem. Det varierer også hvilke operatører som tilbyr tvilling-SIM til smartklokker, og da har du ofte mulighet til å velge mellom fysisk SIM-kort eller eSIM.

Les mer: eSIM: Snart blir SIM-kortet ditt overflødig

Kan Tvilling-SIM også brukes på nettbrett?

Flere mobilselskaper mener du skal kunne bruke tvilling-SIM i et nettbrett med telefoni og SMS-funksjon med vanlige telefonnummer, men tvilling-SIM er gjerne utviklet for å fungere best i telefon eller smartklokke.

Har du nettbrett uten telefoni, er det ofte anbefalt å bruke data-SIM i stedet. Enkelte operatører melder om at det vanlige hoved-SIM-kortet i mobiltelefonen din vil kunne fungere dårlig om du bruker tvilling-SIM i nettbrett uten mulighet for telefoni.

Data-SIM: For deg med andre enheter

Tvilling-SIM data-SIM ekstra-SIM Mobiltelefoni.no
Tvilling-SIM: Én mobil på farten og én hjemme? Da er det praktisk med tvilling-SIM, så får du bare ett mobilabonnement og én faktura å forholde deg til.

Data-SIM, også kalt datatvilling, er nesten det samme som tvilling-SIM. Forskjellen er at du ikke kan bruke data-SIM til å ringe eller sende meldinger med, men kun til mobildata. Det eneste unntaket er Telenor der man kan sende og motta SMS. Et data-SIM er ofte spesielt utviklet for andre enheter enn mobilen, og fungerer derfor best i eksempelvis et nettbrett, en PC, modem eller ruter.

Streamer for eksempel barna dine filmer på nettbrettet i bilen samtidig som du vil ha data til musikk tilgjengelig på mobilen din? Med et ekstra data-SIM blir dette mulig. Da trenger du altså ikke å bytte SIM-kort mellom enhetene, og du får bare ett abonnement og én datakvote å forholde deg til.

Med et ekstra data-SIM blir dette mulig. Da trenger du altså ikke å bytte SIM-kort mellom enhetene, og du får bare ett abonnement og én datakvote å forholde deg til.

Ekstra-SIM: En slags blanding av tvilling- og data-SIM

MyCall og OneCall tilbyr det de kaller ekstra-SIM, som en erstatning for tvilling- og data-SIM. Med ekstra-SIM kan du ringe, sende SMS og bruke data, men du kan ikke sende MMS. Du skal kunne bruke ekstra-SIM med like stort hell i alt fra mobiler, nettbrett, modem og PC-er med SIM-kortleser, uavhengig om enheten tillater telefoni eller ikke.

Hvor mye koster tvilling-SIM, data-SIM og ekstra-SIM?

De aller fleste operatører tilbyr tvilling-, data- og/eller ekstra-SIM. Noen få operatører tilbyr et ekstra SIM-kort gratis, men det hører til unntakene. Det mest vanlige er at det koster deg noen ekstra kroner hver måned. Noen har også en ekstra etableringskostnad på toppen av månedskostnaden.

Her er listen over dem (per juli 2021):

Operatør Tvilling-SIM Data-SIM Ekstra-SIM
Chilimobil 59 kr/mnd
+ 99 kr etablering
59 kr/mnd
+ 99 kr etablering
 
Fjordkraft mobil 29 kr/mnd
+ 99 kr etablering
29 kr/mnd
+ 0 kr etablering
 
Gudbrandsdal Energi Mobil 19 kr/mnd
+ 49 kr etablering
19 kr/mnd
+ 0 kr etablering
 
Happybytes * 0 / 58 kr/mnd
+ 89 kr etablering
0 / 58 kr/mnd
+ 89 kr etablering
 
Ice 39 kr/mnd
+ 0 kr etablering
29 kr/mnd
+ 0 kr etablering
 
Mycall     0 kr/mnd + 0 kr etablering
OneCall     29 kr/mnd + 0 kr etablering
PlussMobil 29 kr/mnd
+ 99 kr etablering
29 kr/mnd
+ 99 kr etablering
 
Saga Mobil 39 kr/mnd
+ 99 kr etablering
39 kr/mnd
+ 179 kr etablering
 
Talkmore 29 kr/mnd
+ 99 kr etablering
29 kr/mnd
+ 99 kr etablering
 
Telenor 99 kr/mnd
+ 0 kr etablering
99 kr/mnd
+ 0 kr etablering
 
Telia 49 / 89 kr/mnd
+ 50 kr etablering
30 / 49 /89 kr/mnd
+ 0 kr etablering
 
XPLORA Mobil      
Vis mer

* Tilbys til utvalgte mobilabonnement

Du kan som regel ikke bestille tvilling-, data- eller ekstra-SIM hvis du bruker kontantkort eller har et abonnement som ikke krever kredittsjekk.

MyCall, OneCall og Telia tilbyr også SIM opptil tre enheter. Disse het tidligere trilling-SIM, men går i dag under begrepene tvilling-SIM eller ekstra SIM-kort.

Les mer: Hva gjør egentlig SIM-kortet ditt?