bruk mobilen i ferien

Smart mobilbruk i ferien

Siden juni 2017 har nye EU-regler gjort mobilbruk enklere og billigere innenfor Europa. Reglene som omfatter både EU-og EØS-land, sier at man skal kunne bruke data, ringe og sende meldinger uten ekstra kostnader når man er på reise. Dette til tross, du kan risikere en skyhøy regning etter ferieturen.

Med Mobiltelefoni.no kan du finne de beste abonnementene for deg, både til sommerferien og resten av året.

Datakontroll

Kort oppsummert:

Husk datakontroll:

Bruker du mer data enn det du har inkludert, kan regningen bli høy. Sikre deg og familien med datakontroll.

Kjøp ekstra datapakke:

Særlig om turen går til land utenfor EU kan det være lurt å sikre seg på forhånd ved å kjøpe datapakke.

Bruk mindre data:

Last ned spillelister, filmer og kart på forhånd. Og husk, logg på wifi når du kan!

Enten dere skal på bilferie eller flytur kan det være godt å ha tilgang til internett og underholdning for store og små. Sosiale medier, streaming av film og musikk og avislesing kan bruke mye mobildata. Så lenge abonnementet ditt har datakontroll, vil du ikke kunne bruke mer enn det som er inkludert i abonnementet, med mindre du kjøper ekstra data.

Har du derimot et abonnement som ikke har datakontroll, kan du få en saftig regning helt uten forvarsel dersom databruken blir høyere enn det som er inkludert i abonnementet. På Mobiltelefoni.no kan du sammenligne alle mobilabonnement. Her finner du en egen avsjekkingsboks for abonnementer som har datakontroll, så slipper du å bekymre deg i ferien.

Etter at de nye reglene kom i fjor, begynte en del leverandører å tilby abonnement som kun kan brukes i Norge. Pass på at du faktisk kan bruke mobilen i utlandet før du starter ferien. På Mobiltelefoni.no er det en egen avsjekkingsboks for abonnementer som kan brukes utenfor Norge.

Kjøp ekstra data og få oversikt

Skal dere på en lengre ferietur i sommer, kan det være lurt å kjøpe litt ekstra data. Skal man utenfor EU/EØS kan man kjøpe egne datapakker for dette. Husk ellers å skru av roamingen, så ikke databruken skjer ukontrollert. Et godt tips for å ha kontroll, er å nullstille oversikten over databruken før du reiser. Særlig dersom barna har egen mobil vil det gjøre det lettere for dem og passe på egen bruk.

Sammenlign priser og vilkår på Mobiltelefoni.no før dere reiser på tur, og finn det beste og billigste abonnementet eller kontantkortet.

3 tips til hvordan du kutter databruken i ferien

Helt til slutt, noen gode tips til hvordan du kan kutte ned databruken i ferien. Litt planlegging kan gjøre underverker for mobilregningen.

 1. Gjør spillelister, serier og filmer tilgjengelig offline før dere reiser. Sett av litt tid til å lage noen gode spillelister med sommerfavorittene, finn frem filmer til barna og deg selv og sørg for at dette er tilgjengelig offline før avreise.
 2. Last ned kart på forhånd- både batteri og data går unna når man må ha aktive kart-apper mens man kjører eller går rundt i byen. Sørg for å laste ned kart over de stedene og byene dere skal besøke.
 3. Reiser dere utenfor EU, ring hjem over wifi, f.eks. på hotellet eller en kafé. Det er mange gode apper som tilbyr både samtaler og videosamtaler gratis over nett, deriblant Skype, WhatsApp, Apples Facetime og Messenger.

Land og områder du må være obs på!

Noen land og områder bør du være spesielt oppmerksom på når du skal ut å reise. Her er en liste over mindre områder og land som ikke er underlagt EUs regelverk for fri mobilbruk:

 • Sveits
 • Guernsey
 • Færøyene
 • Falklandsøyene
 • Jomfruøyene
 • Isle of Man
 • Monaco
 • Jersey
 • San Marino

Økte priser fra Norge til utlandet

Er du på ferie i EU/EØS koster det ikke ekstra å ringe hjem for å fortelle om hvordan det går. Skulle de hjemme derimot ringe til deg mens du er i utlandet, kan dette bli svært dyrt. Mange mobiloperatører har økt prisene på samtaler til utlandet etter at de nye reglene kom i fjor, så husk å sjekke samtaleprisene til utlandet før du ringer ut.