bruk mobilen i ferien

Smart mobilbruk i ferien

En ferietur kan fort føre til en stor mobilregning. Å gå på en smell med mobilbruken i ferien er imidlertid lett å unngå, særlig om man tenker litt fremover.

Med vår sammenligningstjeneste finner du enkelt de beste og billigste abonnementene for deg og din bruk.
Om du heller vil la mobilselskapene komme til deg kan du bruke vår anbudstjeneste for å motta flere uforpliktende tilbud på billige mobilabonnement.

Roam Like Home

Siden juni 2017 har nye EU-regler gjort mobilbruk enklere og billigere innenfor medlemslandene i EU/EØS. Regelverket slår fast at innenfor EU/EØS skal man kunne bruke data, ringe og sende meldinger uten ekstra kostnader, også utenfor egne landegrenser.

Innføringen av Roam Like Home som dette gjerne kalles har gjort det enklere å unngå skyhøye regninger på ferieturer, men det gjelder kun i medlemslandene i EU/EØS. Man bør altså fortsatt være oppmerksom på mobilbruken når man er på ferie.

Kort oppsummert

Husk datakontroll:

Bruker du mer data enn det du har inkludert, kan regningen bli høy. Sikre deg og familien med datakontroll.

Kjøp ekstra datapakke:

Særlig om turen går til land utenfor EU kan det være lurt å sikre seg på forhånd ved å kjøpe datapakke.

Bruk mindre data:

Last ned spillelister, filmer og kart på forhånd. Og husk, logg på wifi når du kan!

Hold oversikt med datakontroll

Behovet for internettilgang dukker fort opp uansett hvor man reiser. Enten du skal sjekke og oppdatere sosiale medier, streame film eller musikk eller bare lese nettaviser, risikerer man at databruken skyter i været når man er på ferie.

For å unngå en ubehagelig overraskelse når man kommer hjem bør man derfor holde kontroll og oversikt underveis. Heldigvis kan du enkelt sjekke og følge forbruket av mobildata på mobilen.

iPhone kan du se oversikt over forbruket og bestemme tilgang til mobildata for hver enkelt app. På Android kan du ganske enkelt sette på en advarsel på når databruken har nådd en viss mengde og eventuelt en grense på hvor mye data som kan brukes.

Les også: Hva er dataroaming?

Det finnes dessuten utallige apper som kan gjøre denne jobben enklere og mer detaljert om du ønsker det.

Flere operatører tilbyr også såkalt datakontroll som gjør det enklere å kontrollere dataforbruket. Da får du ikke brukt mer mobildata enn det som er inkludert i abonnementet, uten å selv kjøpe ekstra datapakker.

Visste du at du på sammenligningstjenesten til Mobiltelefoni.no enkelt kan filtrere etter mobilabonnement som tilbyr datakontroll?

Å holde oversikt over forbruket er viktig, men det mest effektive grepet du kan ta for å begrense forbruket er å skru av dataroaming når du reiser. Da vil du ikke kunne bruke mobilnettet, men du kan fortsatt bruke telefonens andre funksjoner.

Ekstra datapakker?

Husk at om du skal på en lengre ferietur, kan det være lurt å kjøpe litt ekstra data. Skal man utenfor EU/EØS kan man som regel kjøpe egne datapakker for de aktuelle områdene.

Sammenlign priser og vilkår på Mobiltelefoni.no før du reiser på tur, og finn det beste og billigste abonnementet eller kontantkortet.

5 tips til hvordan du begrenser databruken i ferien

Så helt konkret, hva kan du gjøre for å ha full kontroll på databruken i ferien? Ved å være forberedt og tenke litt frem er mye gjort.

 1. Gjør innhold tilgjengelig offlline.
  - Last ned filmer og serier du vil se og sett av litt tid til å lage noen gode spillelister som du gjør tilgjengelig offline. Sørg for at innhold til deg og eventuelt familien er klart før avreise.
  - Last ned og lagre kart for området du skal reise i. Å laste ned kart kan kreve mye mobildata.
  - Å søke opp informasjon om attraksjoner eller restauranter kan også kreve mye data. Dette kan imidlertid lastes ned på forhånd via en rekke ulike apper som f.eks. Tripadvisor. Husk at du også kommer langt med å spørre lokale og hotellansatte.
  - Sørg også for å ha lagret aktuelle telefonnummer du kunne måtte trenge.
 2. Les velkomstmeldingen.
  - Det er kanskje innlysende, men velkomstmeldingen du får når du reiser inn i et nytt land for første gang opplyser om prissatser og betingelser for mobilbruken i det aktuelle landet.
 3. Skru av automatikk.
  - Automatisk oppdatering med mobildata, automatisk videoavspilling på sosiale medium og automatisk skylagring av bilder tapper alle mobildata med mindre du deaktiverer dette. I det minste burde du deaktivere at den skal gjøre det automatisk over mobildata.
 4. Bruk WiFi.
  - Å holde bruk av sosiale medier til et minimum når du ikke er tilkoblet WiFi vil være en god tommelfingerregel til å begrense databruken i utlandet.
  - I tillegg kan det være lurt å ringe med apper som benytter seg av WiFi-tilkoblingen fremfor konvensjonelle anrop.
 5. Et lokalt sim-kort for lengre opphold.
  - Skal du være lenge borte kan et lokalt sim-kort være verdt å vurdere. Dette gjelder også innenfor "Roam Like Home-landene" da disse reglene kun gjelder om man over en periode på fire måneder befinner seg mer i hjemlandet enn på reise i EØS-land. Lokale sim-kort først og fremst aktuelt om man er i utlandet i måneder fremfor uker.

Land og områder du må være obs på!

Noen land og områder bør du være spesielt oppmerksom på når du skal ut å reise. Her er en liste over mindre områder og land som ikke er underlagt EUs regelverk for fri mobilbruk:

 • Sveits
 • Guernsey
 • Færøyene
 • Falklandsøyene
 • Jomfruøyene
 • Isle of Man
 • Monaco
 • Jersey
 • San Marino
 • Andorra
 • Reunion

Kan være dyrt å ringe til utlandet

Er du på ferie i EU/EØS koster det ikke ekstra å ringe hjem for å fortelle om hvordan det går. Skulle de hjemme ringe til deg mens du er i utlandet, gjelder imidlertid ikke reguleringene i Roam Like Home.

Etter innføringen av Roam Like Home har dessuten enkelte mobiloperatører økt prisene på samtaler til utlandet, så sjekk samtaleprisene til utlandet før du eventuelt ringer ut.

Fungerer abonnementet?

Før avreise bør du også forsikre deg om at mobilabonnementet ditt også fungerer i utlandet. På samme måte som du kan filtrere etter abonnement med datakontroll kan du filtrere etter abonnement som også fungerer i utlandet.