En person holder et kontantkort og en mobil

Kontantkortets død er betydelig overdrevet

Til tross for gjentatte dødsdommer lever fremdeles kontantkortet i beste velgående. I denne artikkelen kan du finne ut om et kontantkort er noe for deg og hvordan det fylles opp igjen.

Selv om tiden da man kjøpte fysiske kontantkort med skrapelodd-kode definitivt er over, selger fremdeles de store mobilselskapene kontantkort. Utover at det har blitt betydelig lettere å fylle opp kontantkortet nå sammenliknet med tidligere har det ikke skjedd de store revolusjonene med kontantkortet.

Hvem passer kontantkort for?

Tilbydere av kontantkort

Disse operatørene tilbyr kontantkort i Norge:

Telenor

Telia

Chili Mobil

MyCall

OneCall

Disse tilbyr forhåndsbetalt abonnement:

OneCall

Talkmore

Telia

Vis mer

Med kontantkort får du full kontroll over forbruket og du betaler kun for det du bruker.

For at et kontantkort skal kunne lønne seg bør du bruke mobilen svært lite, og da hovedsakelig til å ringe og/eller sende SMS. Grunnen til det er at de fleste kontantkortene tar seg godt betalt for mobildata.

Om du ikke har mulighet til å få tegnet mobilabonnement i Norge, enten fordi du mangler personnummer eller har betalingsanmerkninger, kan kontantkort være et godt alternativ. Å kjøpe kontantkort krever ingen kredittsjekk, og alt betales på forhånd.

Kontantkort kan også være praktisk å ha på reservetelefoner som sjelden er i bruk, men som man ønsker å ha tilgjengelighet på. Dersom du er avhengig av telefonen din kan det være lurt å ha en reservetelefon med kontantkort på et annet mobilnett enn det du har på hovedtelefonen din.

Har du yngre barn kan også kontantkort være en løsning for å holde kontroll over mobilbruken deres. Med Telenor sin løsning Kontant Familie har du også muligheten til å velge inntil fire numre man kan ringe til, selv etter at kontantkortet er brukt opp.

Les også: Slik fungerer mobilnettene i Norge

Hvordan fyller man på kontantkort?

Fylle opp, lade, reloade – kjært barn har mange navn. Uansett hva du kaller prosessen å lade opp kontantkortet ditt har du en rekke ulike muligheter.

Det finnes en app for det aller meste, og det gjør det for påfyll av kontantkort også. De store mobiloperatørene lar deg enkelt fylle opp kontantkortet via kundeservice-appene sine.

Om du er uten nett eller bare foretrekker andre måter å gjøre det på kan du gjøre det samme via SMS. Da må du vanligvis ha registrert bankkortet ditt på forhånd for at du skal bli belastet for kjøpet

Det er dessuten fullt mulig å kjøpe kontantkort over disk. De store mobiloperatørene selger kontantkortene sine i dagligvarebutikker, i kiosker og på bensinstasjoner. Telenor samarbeider også med noen banker om å selge kontantkort i minibanker.

Ekstra datapakker og forhåndsbetaling

I dag har de aller fleste mobilabonnementene fri bruk av ringetid og SMS/MMS, men som nevnt betaler du vanligvis for bruken av dette på kontantkortene. Telia skiller seg ut fra denne mengden ved at man kan fylle på med datapakker som inkluderer ubegrenset med ringetid, SMS og MMS, så lenge det ikke er til spesialnummer.

Flere mobiloperatører, deriblant OneCall og Talkmore, har også laget ordinære abonnement som forhåndsbetales med kort. På den måten er også disse abonnementene gunstige om du ikke ønsker kredittsjekk.

Les også: Bør du kjøpe mobil med eller uten abonnement?